Ουρές στις εφορίες έχουν προκαλέσει μηνύματα (SMS) χωρίς αποστολέα που δέχονται στα κινητά τους φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από τις έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν το 2011.
Οι ουρές στο Τμήμα Πρωτοκόλλου των ΔΟΥ είναι καθημερινό φαινόμενο, οι εφοριακοί βρίσκονται σε κατάσταση παραζάλης και το υπουργείο Οικονομικών, παρότι είναι ενήμερο εδώ και περίπου 15 ημέρες, δεν έχει πράξει το παραμικρό.
Η ιστορία ξεκινά από φήμες οι οποίες άρχισαν να διακινούνται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια, όπως μετέφερε στα «ΝΕΑ» αναγνώστης της εφημερίδας, άρχισαν να στέλνονται μαζικά μηνύματα χωρίς αποστολέα σε κινητά τηλέφωνα.
Το μήνυμα έχει ως εξής: «Ο Νόμος 3986/11 για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά, άρθρα 28 και 29, κρίθηκε παράνομος και αντισυνταγματικός. Δύνασαι να υποβάλεις αίτηση επιστροφής παρακρατηθέντος ποσού στο Τμήμα Πρωτοκόλλου της εφορίας. Τελεσίδικη ημερομηνία, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014».
Το μήνυμα, παρότι η ανυπαρξία αποστολέα εύλογα δημιουργεί αμφιβολίες, έχει κινητοποιήσει μαζικά τους φορολογουμένους. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου από τις 15 Δεκεμβρίου έως χθες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 1.100 αιτήσεις, η ίδια η ομοσπονδία των εφοριακών μετρά περισσότερες από 10.000 αιτήσεις και συνολικά εκτιμάται ότι πανελλαδικά μπορεί να έχουν υποβληθεί περισσότερες από 100.000 αιτήσεις.
Η ΠΟΕ-ΔΟΥ, στην αναζήτησή της να βρει την περιβόητη δικαστική απόφαση με την οποία υποτίθεται ότι δικαιώνεται ένας εκπαιδευτικός ζητώντας την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς που είχε πληρώσει, δεν έχει καταφέρει να βρει τίποτε. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να πείσει τους εφοριακούς να μην υποβάλλουν και οι ίδιοι αιτήσεις.Πρακτικό αποτέλεσμα, καθημερινές ουρές στο τμήμα Πρωτοκόλλου των εφοριών ανά την Ελλάδα και βραχυκύκλωμα στις εφορίες.
Οι αιτήσεις που υποβάλλονται, αφού πρωτοκολληθούν, θα πρέπει να απαντηθούν μία προς μία από τους εφοριακούς. Η απάντηση είναι αρνητική. Με βάση αυτή την αρνητική απάντηση όμως, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν πληρώσει σε έκτακτες εισφορές αφού προσφύγουν στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη με την επίκληση της αρχικής απόφασης.
Οπως εξηγούν νομικοί, αρμόδιο δικαστήριο για να κρίνει την αντισυνταγματικότητα ή μη της έκτακτης εισφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή χρημάτων, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ τέτοια απόφαση δεν έχει εκδώσει. Παρ' όλα αυτά δεν είναι απίθανο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάποιο Πρωτοδικείο της χώρας να έχει εκδώσει σχετική απόφαση, δικαιώνοντας πράγματι κάποιον εκπαιδευτικό, όπως φημολογείται. Προκειμένου όμως, ακόμη και αν υπάρχει τέτοια απόφαση, να έχει γενικευμένη εφαρμογή ο δρόμος είναι τεράστιος, καθώς υπάρχει πληθώρα ένδικων μέσων ώστε το Δημόσιο να μην επιστρέψει ποτέ στους φορολογούμενους τις έκτακτες εισφορές.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο από δημοσιονομικής άποψης. Η έκτακτη εισφορά η οποία επιβλήθηκε σε φυσικά πρόσωπα με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ αποδίδει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο στα ταμεία του Δημοσίου (1,380 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ήταν η πρόβλεψη του νόμου).
Αξίζει να σημειωθεί, ως προς την ακρίβεια του μηνύματος που αποστέλλεται στα κινητά τηλέφωνα, ότι πράγματι το άρθρο 29 του νόμου 3986/2011 αφορά την έκτακτη εισφορά, αλλά το άρθρο 28, το οποίο επίσης μνημονεύεται, αφορά την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης...
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου