Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ(25 ΚΑΙ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014) ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ Α’ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Ο Δήμος Επιδαύρου το Σάββατο στις 25 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποίησε μια άκρως πετυχημένη εκδήλωση στο χώρο του πρώην δημοτικού καταστήματος της Νέας Επιδαύρου. Σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κωνσταντίνος Γκάτζιος απένειμε τιμητική πλακέτα στο Γενικό Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη του Δήμου Επιδαύρου για την πολύτιμη συμβολή του στην δημιουργία της μόνιμης έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων για την Α’ Εθνοσυνέλευση στη Νέα Επίδαυρο. Στη συνέχεια απένειμε ως αναμνηστικό τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΝ ΕΠΙΔΑΥΡΩ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ στους μαθητές των σχολείων του Δήμου που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με έργα ζωγραφικής και ποίησης. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η Δημοτική Χορωδία του Δήμου Επιδαύρου και η χορωδία του μουσικού και μορφωτικού συλλόγου Ξυλοκάστρου ‘Ο Αυλός’. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, κύριος Παπαϊωάννου, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων , εκπρόσωποι της Θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Εύη Αισώπου Φιλόλογος και Δημοτική Σύμβουλος, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η Α΄ Εθνική Συνέλευση συνήλθε στην Πιάδα την 20 Δεκεμβρίου 1821 μέσα σε ατμόσφαιρα επιφανειακά ενθουσιώδη.

Το ελληνικό έθνος επρόκειτο να διακηρύξει σε λίγο "δια των νομίμων παραστατών του την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν ύστερα από δουλεία μακραίωνη".

Το αίτημα για την συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής εξουσίας για όλο τον επαναστατημένο ελληνισμό ήταν διάχυτο. Η ανάγκη για τη διαμόρφωση πολιτειακών θεσμών ήταν γεγονός. Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ελληνικός λαός ήταν έτοιμος να επανασυνδεθεί με τις προαιώνιες ρίζες του.

Το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού είχε ξαναζωντανέψει μνήμες για τις αρχαίες ελληνικές δημοκρατίες που ποτέ δεν είχαν σβήσει. Ο φωτισμός του Γένους είχε πραγματωθεί μέσα από διαρκείς πνευματικές και ηθικές ζυμώσεις που το δονούσαν εσωτερικά και το οδήγησαν τελικά να αποκαταστήσει την επαφή του με το πνεύμα της Κλασικής Αρχαιότητας ώστε να οικειωθεί πάλι τον απέραντο χώρο της και να επανεύρει τους δεσμούς με την μεγάλη ελληνική παράδοση.

Η επιγραμματική φράση του Ρήγα: "όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" και η άλλη του Κοραή: "Λατρεύω την ελευθερία αλλά θα ήθελα να την βρίσκω πάντοτε θρονιασμένη ανάμεσα στη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό" συμπυκνώνουν όλο το νόημα του φιλελευθερισμού της εποχής και αποτελούν το βάθρο των ιδεολογικών πεποιθήσεων και των εθνοδιαφωτιστικών προσπαθειών των ελλήνων διαφωτιστών, προκειμένου να διεγερθεί εκείνο το επαναστατικό φρόνημα του Έλληνα που σιγόκαιγε αλλά μέχρι τότε δεν μπορούσε να εκραγεί σε χειμαρρώδη μορφή για να αποτινάξει τον ξενικό ζυγό.

Και τελικά συνέβη. Και οι Έλληνες-ραγιάδες επαναστατούν επικαλούμενοι τα αναφαίρετα φυσικά δίκαια της ζωής και της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής, και ζητούν Πολιτεία όπου άρχει ο Νόμος γιατί μόνο μια τέτοιου είδους Πολιτεία αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και πιστεύουν πως μόνη σωτηρία είναι να επιβάλλεται σε όλους, άρχοντες και αρχόμενους, ο Νόμος, γιατί αυτός μόνο εξασφαλίζει την ελευθερία, γιατί, κατά βάθος, Νόμος και Ελευθερία συμπίπτουν.

Στην διακήρυξη της Εν Επιδαύρω Εθνοσυνελεύσεως αγωνιούν και προτρέπουν για ομόνοια και ομοψυχία και χαρακτηρίζουν τον πόλεμο εθνικό και ιερό κατά του Δεσποτισμού και της τυραννίας, θέλοντας να τονίσουν ότι την Επανάσταση την έκανε ολόκληρο το Έθνος και όχι μια τάξη ανθρώπων, και το έθνος διεκδικεί πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία και το έθνος ανακηρύσσεται Κυρίαρχο Όργανο στη νεοπαγή πολιτεία και όλες οι διακηρύξεις του και τα συνταγματικά κείμενα έχουν χαρακτήρα φιλελεύθερο και δημοκρατικό.

Φιλελεύθερο είναι το πολίτευμα που σέβεται την προσωπικότητα του πολίτη και του αναγνωρίζει ελευθερίες. Δημοκρατικό είναι το πολίτευμα που ιεραρχικά ανώτερο όργανο είναι ο λαός. Δημοκρατία και φιλελευθερισμός δεν είναι ταυτόσημες έννοιες· δεν είναι όμως και άσχετες μεταξύ τους· η γνήσια Δημοκρατία προϋποθέτει το φιλελευθερισμό και ο φιλελευθερισμός μπορεί να πραγματωθεί μόνο μέσα σε καθεστώς Δημοκρατίας.

Απ' όλα τα πολιτεύματα που δοκίμασε η Ανθρωπότητα στην ιστορική της πορεία, μόνο η Δημοκρατία είναι σύμφυτη με την ίδια την ουσία του Ανθρώπου, την προσωπικότητα και τις επιδιώξεις του στον κόσμο αυτό· είναι αυτή που προϋποθέτει πολλά στάδια εσωτερικού εκπολιτισμού· είναι αυτή που απαιτεί πνευματικότητα και ήθος, αξιοσύνη και υψηλό αίσθημα ευθύνης· είναι αυτή που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρωτίστως την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Οι Έλληνες του '21 αυτή τη Δημοκρατία οραματίστηκαν· στο όνομα αυτής της Δημοκρατίας άντεξαν πολιορκημένοι - ελεύθεροι στο Μεσολόγγι και πέθαναν μένοντας πιστοί στο ηθικό χρέος απέναντι στον εαυτό τους και την πατρίδα.

Το συμπέρασμα είναι, λοιπόν, ότι το νόημα της Αληθινής Δημοκρατίας, της αληθινής ελευθερίας, της Αρετής, του εξανθρωπισμού του ανθρώπου έχει συλληφθεί, έχει κυοφορήσει και έχει εκφραστεί στον ελληνικό κόσμο.

Η ελεύθερη συνείδηση, ο ελεύθερος στοχασμός είναι η ανάσα μας, είναι η αθανασία μας, είναι η αναφαίρετη δόξα μας.

Είμαστε ένας μεγάλος πολιτισμός που μπορούμε να δημιουργούμε ιδανικούς ανθρώπινους τόπους και σπουδαία ιστορικά γεγονότα και δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας υπολογίσει έστω κατά τι λιγότερο».

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 10:15 πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας και στη συνέχεια ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της αναθηματικής στήλης. Χαιρετισμό για την επέτειο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος- Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανός Ιωάννης, ο Βουλευτής Αργολίδας του Σύριζα κ. Κοδέλας Δημήτρης και ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κων/νος Γκάτζιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Με έντονη συγκίνηση και βαθειά ευγνωμοσύνη στέκομαι εδώ σήμερα ως οικοδεσπότης μιας γιορτής που τελικά παίρνει το χαρακτήρα εθνικής, αφού η Βουλή των Ελλήνων δια του προέδρου της, την τιμά για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ως δήμαρχος Επιδαύρου αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί γεωγραφικά αυτός ο τόπος ανήκει στο δήμο μας αλλά και ως Έλληνας αισθάνομαι βαριά την ευθύνη γιατί εκείνοι που υπέγραψαν τότε τη διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης στην Πιάδα μίλησαν για την ανάγκη πάταξης της βίας, του δεσποτισμού και της τυραννίας. Μίλησαν για την αξία των ανθρωπιστικών ιδεών και των φυσικών δικαίων, της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής. Μίλησαν για την ανάγκη μιας ευνομούμενης πολιτείας και κυρίως μίλησαν για ομόνοια και ομοψυχία.

Σ΄αυτόν εδώ τον τόπο ο αφυπνισμένος ελληνισμός βρήκε τον εαυτό του. Ξύπνησε από τον βαθύ λήθαργο του σκοταδισμού και της σκλαβιάς και επανασυνδέθηκε με τις αξίες του παρελθόντος, αυτές δηλαδή της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της ισότητας και του Ανθρωπισμού.

Σ΄αυτόν εδώ τον τόπο επαναλειτούργησε η Δημοκρατία και έγινε απόλυτα σεβαστή η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής.

Γι΄ αυτό οφείλουμε όλοι εμείς οι νεότεροι όχι μόνο να αποδώσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας για το ψυχικό μεγαλείο και το σθένος με το οποίο αντιτάχθηκαν στον κατακτητή, αλλά να κουβαλήσουμε το ευγενικό φορτίο των ιδεωδών για τα οποία αγωνίστηκαν, προκειμένου να κατακτήσουμε την κορυφή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες ολοένα και πληθαίνουν, γι΄αυτό χρειάζεται πίστη και μαχητικότητα.

Οι Έλληνες σ΄εκείνη την δύσκολη και κρίσιμη καμπή της αρχής της Επανάστασης και της διαμόρφωσης των πρώτων πολιτευμάτων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, συχνά βρέθηκαν διχασμένοι και διαφωνούντες, όμως υπερίσχυσε η πίστη στον κοινό Αγώνα και στις φιλελεύθερες ιδέες του διαφωτισμού.

Γι΄ αυτό και αποφάσισαν σύμφωνα με τη διακήρυξη της πρώτης Εθνικής συνέλευσης ή να πετύχουν τον σκοπό τους και να διοικηθούν με δίκαιους νόμους ή να πεθάνουν.

Οι Έλληνες του 21 υπερέβησαν τον εαυτό τους γιατί στην ουσία η ευνομία, η Δημοκρατία και η ελευθερία αποτελούν τα εκ φύσεως συστατικά της ύπαρξής τους. Γι΄ αυτό αντέχουν τους κλυδωνισμούς και ξεπερνάνε τις κρίσεις.

Οι Έλληνες του 21 με στοιχειώδη πολιτική σύνεση και πολύ θάρρος συμμορφώθηκαν με τις ανάγκες του αγώνα, που υποδείκνυαν τον παραμερισμό του τοπικιστικού πνεύματος και τη δημιουργία Κεντρικής διοίκησης. Οι προσωπικές βλέψεις, οι ανταγωνισμοί, οι σκοπιμότητες παραμερίστηκαν και τελικά, ελεύθερα προσήλθαν σε διάλογο και συναποφάσισαν για το καλό της Ελλάδας.

Και αυτό αποτελεί την ιερή παρακαταθήκη για μας τους νεότερους: το ότι δηλαδή συναποφάσισαν μέσα σε κλίμα δημοκρατίας και ελεύθερης βούλησης για το καλύτερο που αξίζει αυτός ο τόπος και πρέπει πάση θυσία πάντοτε να πραγματοποιείται.

Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε που είστε εδώ σήμερα και τιμάτε με την παρουσία σας την επέτειο της Α΄Εθνοσυνέλευσης. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι η παρουσία του πρώην προέδρου της βουλής του κυρίου Φίλιππου Πετσάλνικου στη σημερινή εκδήλωση, φανερώνει ότι η συνέχεια και η συνέπεια, που πρέπει όλοι να υπηρετούμε, φέρνει τα αποτελέσματα που βλέπουμε όλοι».

Στην συνέχεια ακολούθησαν : Ομιλία για τα Συντάγματα του αγώνα από τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Αληβιζάτο και τα Εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων για την Α’ Εθνοσυνέλευση. Οι προσκεκλημένοι της Κυριακής που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν: Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος και οι λοιποί ιερείς του Δήμου , ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Πετσάλνικος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, ο Βουλευτής Αργολίδας του Σύριζα κ. Κοδέλας, η Βουλευτής Κοζάνης κ΄Ραχήλ Μακρή ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γόντικας ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου