Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Όλες οι μετατροπές για τα παραστατικά των επιχειρήσεων για το 2014

Ήδη απ' την αρχή του περασμένου έτους, 2013, υπάρχει μερική κατάργηση των θεωρήσεων, ενώ από 1-01-2014, υπάρχει μία σειρά αλλαγών και τροποποιήσεων, όπου όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωρίζουν. Έτσι λοιπόν:
1. Από 01/01/2013 έγινε μερική κατάργηση των θεωρήσεων.
Από 1/1/2013, πλέον, χρειάζονταν θεώρηση μόνο το Δελτίο Αποστολής και τα συνενωμένα με αυτό παραστατικά π.χ. Τιμολόγιο Πώλησης - Δελτίο Αποστολής.
Τα βιβλία των επιχειρήσεων είτε είναι απλογραφικά, είτε είναι διπλογραφικά δε χρειάζονταν θεώρηση από 1/1/2013, καθώς επίσης και για το βιβλίο απογραφής το οποίο, όμως, θα συνεχίζει να τηρείται και να εκτυπώνεται κανονικά σε απλό αθεώρητο χαρτί σε όλες τις επιχειρήσεις που ισχύει και σήμερα, έως τις 20 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
2. Από 01/01/2014 καταργείται το δελτίο αποστολής, τα συνδεδεμένα με αυτό παραστατικά, καθώς και εφαρμόζονται νέα παραστατικά.
Από 1/1/2014 καταργείται το Δελτίο Αποστολής και όλα τα παραστατικά που συνδέονται με αυτό. Στην περίπτωση που δεν είναι επιθυμητή η τιμολόγηση των εμπορευμάτων (για το διάστημα που ορίζει ο ΚΦΑΣ) αντί αυτού θα εκδίδεται έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.

Επομένως, τα παραστατικά που καταργούνται είναι :
Δελτίο Αποστολής,
Τιμολόγιο Πώλησης - Δελτίο Αποστολής,
Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών - Δελτίο Αποστολής,
Απόδειξη Λιανικής Πώλησης - Δελτίο Αποστολής,
Δελτίο Παραλαβής,
Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής (Φόρτωσης και Παραλαβής),
καθώς και όλα τα ακυρωτικά αυτών.


Επίσης, από 1/1/2014, τροποποιούνται και όλα τα υπόλοιπα παραστατικά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα όπως:
Τα: Τιμολόγιο Πώλησης, Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, πλέον, ονομάζονται Τιμολόγιο. Το Τιμολόγιο Αγοράς ονομάζεται Τίτλος Κτήσης.
Τιμολόγιο Πώλησης, Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, Τιμολόγιο Πώλησης/Δελτίο Αποστολής, Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών/Δελτίο Αποστολής, Απόδειξη Λιανικής Πώλησης/Δελτίο Αποστολής.
Τιμολόγιο
Προαιρετική Σήμανση από ΦΜ
Τιμολόγιο Αγοράς
Τίτλος Κτήσης
Προαιρετική Σήμανση από ΦΜ


Στην περίπτωση που δεν είναι επιθυμητή η τιμολόγηση των εμπορευμάτων (για το διάστημα που ορίζει ο ΚΦΑΣ) αντί αυτού θα εκδίδεται έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.
Δελτίο Αποστολής, Δελτίο Παραλαβής*, Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής (Φόρτωσης και Παραλαβής)
Έγγραφο Μη Τιμολογηθέντων Αποθεμάτων
Προαιρετική Σήμανση από ΦΜ
*Σχετικά με το Δελτίο παραλαβής και για τη σωστή ενημέρωση της αποθήκης, δημιουργείται αντίστροφο δελτίο με κοινή αρίθμηση με αυτή του Εγγράφου Μη Τιμολογηθέντων Αποθεμάτων.
Το Πιστωτικό Τιμολόγιο Επιστροφής και το Πιστωτικό Τιμολόγιο Έκπτωσης, πλέον, ονομάζονται Πιστωτικό Τιμολόγιο.
Πιστωτικό Τιμολόγιο Επιστροφής
Πιστωτικό Τιμολόγιο
Προαιρετική Σήμανση από ΦΜ
Πιστωτικό Τιμολόγιο Έκπτωσης


Η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης και το Δελτίο Επιστροφής Λιανικής, πλέον, ονομάζονται αντίστοιχα σε Απόδειξη Συναλλαγών και Απόδειξη Επιστροφής. Η Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, πλέον, ονομάζεται Απόδειξη Συναλλαγών.
Απόδειξη Λιανικής Πώλησης
Απόδειξη Συναλλαγών
Υποχρεωτική Σήμανση από ΦΜ ή έκδοση από ΦΤΜ
Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών
Δελτίο Επιστροφής Λιανικής
Απόδειξη Επιστροφής
Υποχρεωτική Σήμανση από ΦΜ ή έκδοση από ΦΤΜ


Τέλος, καταργούνται τα ακυρωτικά των ανωτέρω παραστατικών. Σε περίπτωση λάθους ή μη παραλαβής από τον πελάτη θα πρέπει να εκδοθεί είτε Πιστωτικό, είτε Λογιστικό σημείωμα και να μην υπολογιστεί η κίνηση στις συγκεντρωτικές καταστάσεις.
Ακυρωτικό Σημείωμα
Πιστωτικό Τιμολόγιο
Προαιρετική Σήμανση από ΦΜ
Λογιστικό Σημείωμα
Χωρίς Σήμανση από ΦΜ


Επομένως, από 1/1/2014 θα ισχύουν μόνο τα ακόλουθα παραστατικά:
Μεταξύ επιχειρήσεων οι συναλλαγές θα γίνονται με:
Τιμολόγιο
Πιστωτικό Τιμολόγιο
Τιμολόγιο Αγοράς από Αγρότες
Πιστωτικό Τιμολόγιο από Αγρότες
Έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων


Από επιχείρηση προς ιδιώτη:
Απόδειξη Συναλλαγών
Απόδειξη Επιστροφής


Αντίστροφα από ιδιώτη προς επιχείρηση:
Τίτλος Κτήσης



3. Η σήμανση μέσω ΕΑΦΔΣΣ και ταμειακών μηχανών συνεχίζει να ισχύει στις λιανικές συναλλαγές.
Όσες επιχειρήσεις εκδίδουν παραστατικά προς ιδιώτες θα πρέπει να έχουν φορολογικό μηχανισμό ΕΑΦΔΣΣ ή ταμειακή μηχανή για την έκδοση αυτών και όταν υπάρχει βλάβη να κόβουν χειρόγραφη απόδειξη. Όλα τα πρόσθετα βιβλία (όσα υπήρχαν έως 31/12/2013), καταργούνται από 1/1/2014, καθώς επίσης καταργούνται όλες οι θεωρήσεις των παραστατικών, άρα όλες οι επιχειρήσεις ακόμα και όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα για την έκδοση παραστατικών προς ιδιώτες χρειάζονται φορολογικό μηχανισμό ΕΑΦΔΣΣ ή ταμειακή μηχανή.



4. Εξόφληση παραστατικών μέσω τράπεζας.
Συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων:
Η εξόφληση των παραστατικών με συνολική αξία άνω των 500,00 ευρώ θα πρέπει, με βάση τον Ν.4172/2013, να γίνεται μέσω τράπεζας. Δηλαδή με χρεωστική κάρτα, με πιστωτική κάρτα, με επιταγή ή με κατάθεση από τραπεζικό λογαριασμό του αγοραστή (εταιρείας) σε τραπεζικό λογαριασμό του πωλητή (εταιρείας).
Σε αντίθετη περίπτωση δεν αναγνωρίζεται η δαπάνη αυτή για την επιχείρηση.


Συναλλαγές μεταξύ επιχείρησης και ιδιώτη:
Η εξόφληση των παραστατικών με συνολική αξία άνω των 1.500,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) θα πρέπει, με βάσητον Ν.4172/2013, να γίνεται μέσω τράπεζας, δηλαδή με χρεωστική κάρτα, με πιστωτική κάρτα ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, ώστε να γίνει δεκτή για τα βιβλία η πώληση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου