Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Βήμα προς βήμα η διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ

Με αφορµή τις σηµαντικές ζηµιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, κυρίως οι ελαιώνες από την ακαρπία και οι υπόλοιποι δενδρώνες από το χαλάζι, λόγω των καιρικών φαινοµένων και της αλλαγής του κλίµατος, ο ΕΛΓΑ εξέδωσε έναν οδηγό για τις αποζηµιώσεις. H Ενιαία ∆ήλωση Καλλιέργειας υποβάλλεται µε
την αίτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε αυτό το πνεύµα, το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, εξειδικεύει τα βήµατα που πρέπει να ακολουθήσει ο αγρότης που θέλει να διεκδικήσει αποζηµίωση. Με αφορμή σχετικό έγγραφο της ΕΑΣ Ιεράπετρας, περισσότεροι αγρότες θα αναγκαστούν να υποβάλουν δήλωση ΟΣ∆Ε – και ταυτόχρονα δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής για τον ΕΛΓΑ – προκειµένου να διεκδικήσουν µερίδιο από τις περιφερειακές ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ (θερµοκήπια, κηπευτικά, αµπέλια, φρούτα, οπωροφόρα, πατάτες, πτηνοτρόφοι κ.λπ.).

Όσον αφορά τη µέθοδο της «παρακράτησης», ο ΕΛΓΑ διευκρινίζει ότι «µε τον τρόπο αυτό η καταβολή της εισφοράς θα γίνεται στις περιόδους που πληρώνονται οι απαιτήσεις από το ∆ηµόσιο. Οι απαιτήσεις που πρακτικά µπορεί να εκχωρηθούν είναι η ενιαία ενίσχυση, οι ενισχύσεις των λοιπών καθεστώτων, καθώς και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ (αφορά µόνο τους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες).

Σηµειώνουµε ότι στις περιπτώσεις που ο παραγωγός εξουσιοδοτεί τον ΕΛΓΑ για είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από υποχρεώσεις του ∆ηµοσίου, θα πρέπει απαραίτητα στο σχετικό έντυπο να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του παραγωγού από αρµόδιο φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου