Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Σε διαθεσιμότητα 8.900 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ


Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης συνομιλούν στο Μέγαρο Μουσικής σε ημερίδα για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, όπου παραβρέθηκαν
Κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης παρουσιάστηκε το σχέδιο μεταρρύθμισης στον Οργανισμό. Από τους 10.000 υπηρετούντες (γιατροί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό) θα αποφύγουν την κινητικότητα μόλις 1.100.

Πρόκειται για διοικητικό προσωπικό της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, ορισμένων περιφερειακών διοικητικών υπηρεσιών, φαρμακείων, και επιθεωρητές της υπηρεσίας ελέγχου δαπανών (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), οι οποίοι θα απορροφηθούν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).

Οι υπόλοιποι 8.900 θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα, η οποία ?σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας? θα διαρκέσει από 15 έως 25 μέρες. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στις υπηρεσίες που θα προκύψουν από τον νέο ΕΟΠΥΥ.

Αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης αναμένονται για επιπλέον 1.480 άτομα. Πρόκειται για 1.200 εργαζομένους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, οι οποίοι θα τεθούν σε κινητικότητα μέσα στο 2014 (δεύτερο κύμα κινητικότητας στο ΕΣΥ), και περίπου 280 πρώην γιατρούς νοσοκομείων του ΙΚΑ.

Οι εν λόγω γιατροί είναι πλήρους, αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, όπως οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ. Εχουν απορροφηθεί σε διάφορα νοσοκομεία του ΕΣΥ και διατηρούν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου μετά το ωράριό τους. Το υπουργείο θα τους υποχρεώσει να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να κλείσουν, δηλαδή, το ιατρείο ή να αποχωρήσουν.

Οι αλλαγές δεν γίνονται στις καλύτερες συνθήκες. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 25 Νοεμβρίου, με αίτημα να μην υπάρξει καμία απόλυση. Η Ομοσπονδία τους συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός Υγείας τούς διαβεβαίωσε προχθές πως θα απορροφηθούν όλοι στον νέο ΕΟΠΥΥ.

Τους κάλεσε χθες να διακόψουν την απεργία και να προσέλθουν σε διάλογο, τονίζοντας ότι είναι θέμα αρχής να μη συζητεί με απεργούς. Θέλουμε, είπε, να κάνουμε τη μεταρρύθμιση με τους γιατρούς. Να σταματήσουν την απεργία και την επόμενη μέρα να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου.Για επανίδρυση του ΕΣΥ 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του έκανε χθες λόγο ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αλλαγές. Μιλώντας στη συνδιάσκεψη υψηλού επιπέδου για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας που διαμορφώνεται θα είναι προσβάσιμο σε όλους, με οικονομικά προσιτές υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στο παλαιό σύστημα, σημείωσε ότι ήταν επαρκές από πλευράς ποσοτικών δεικτών, αλλά γεμάτο στρεβλώσεις από πλευράς ποιοτικής και ουσιαστικής επάρκειας: «Αυτό χρειαζόταν ουσιαστική, σε βάθος, να την πω σαρωτική μεταρρύθμιση. Και γι' αυτό τολμάμε τη μεταρρύθμιση. Θα την κάνουμε».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου