Σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης συνεργασίας και του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες η Κουμουνδούρου με αφορμή την εκκένωση του κτιρίου της ΕΡΤ. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί και το κρίσιμο μέτωπο με την τρόικα, καθώς μεθαύριο συναντάται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ως ευκαιρία επαναβεβαίωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να περάσει στην αντεπίθεση κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινάει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ η κριτική του έναντι της Κουμουνδούρου θα είναι διττή. Αφενός θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί ως κίνηση απόγνωσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μετά την αποτυχία του κόμματος να πυροδοτήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που επεδίωκε ήδη από τον Σεπτέμβριο, αφετέρου να αντιμετωπιστεί ως πρωτοβουλία υψηλού ρίσκου για την ίδια τη χώρα, σε μία περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
«Για κάποιους είναι “μομφή” να πιστεύεις στην Ελλάδα, να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι “μομφή” να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη, είναι “μομφή” να πιστεύεις στη νομιμότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard για να καταλήξει: «Εμείς απαντάμε στις “μομφές” και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις “μομφές” από τα υπολείμματα του παρελθόντος... περάσαμε πολλά δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα. Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε. Ο λαός απαιτεί να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα. Ο λαός απαιτεί να μην κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω...».
Η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου εξέπληξε τους κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, που αμέσως είχαν κύκλο επαφών για τον συντονισμό των δύο κομμάτων, ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη τείνουν να καταλήξουν ότι πρόκειται περί ευχάριστης έκπληξης.
Και τούτο διότι, εκτιμάται πώς η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ εν τέλει θα οδηγήσει στη συσπείρωση των γαλάζιων βουλευτών που εμφανίζονταν να διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις έναντι των πρωτοβουλιών του κ. Γ. Στουρνάρα για τον φόρο ακινήτων και το πετρέλαιο θέρμανσης (σ.σ. χθες υπήρξε και νέα επιστολή 8 βουλευτών που ζητούσε μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, κρίνοντας αποτυχημένη και τη νέα εκδοχή του επιδόματος που εφάρμοσε η κυβέρνηση).
Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να μην «επιστρέψουν» το δώρο του ΣΥΡΙΖΑ, να μη μετατρέψουν, δηλαδή, την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (σ.σ. όπως είχε πράξει ο Κ. Καραμανλής το 2005) προκειμένου, με αυτόν τον τρόπο, να καταδείξουν τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξ. Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή, καθώς η ΔΗΜΑΡ δεν αναμένεται να στηρίξει τη γραμμή της Κουμουνδούρου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά παρέχει, με την υποβολή πρότασης μομφής, «ανάσα 6 μηνών στην κυβέρνηση» (σ.σ. σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση), αλλά και χρόνο προκειμένου να επανεξετάσει θέματα που προκαλούν εντάσεις, όπως επί παραδείγματι ο φόρος ακινήτων, η ψηφοφορία για τον οποίο θα μπορούσε, πράγματι, να αποτελέσει πεδίο δοκιμασίας για την κυβερνητική συνοχή.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι όταν, το βράδυ της Τετάρτης, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος οριστικοποιούσαν το σχέδιο εκκένωσης της ΕΡΤ, δεν ανέμεναν ότι θα ήταν αυτό που θα προκαλούσε την πρόταση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν το θέμα κατά τη συνάντηση που είχαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το «πράσινο φως» δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έπειτα από νέα επικοινωνία, αυτή τη φορά, του Δημ. Σταμάτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου