Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σημίτης : Δεν μας φταίει το μνημόνιο



Ευθύνες στην ΕΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν φταίει μόνο η αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της επιρρίπτει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, και επισημαίνει ότι επί του παρόντος δεν είναι δυνατή η πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές στα μέτρα της κυβέρνησης.
Σε άρθρο – παρέμβασή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο πρώην πρωθυπουργός για την οικονομική κατάσταση και την απουσία συμφωνίας μέχρι στιγμής για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη διάσταση απόψεων ΕΕ- ΔΝΤ, επισημαίνει ότι: “Πρόβλημα δεν αποτελεί, λοιπόν, μόνο η αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και η αδυναμία της ΕΕ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιφέρειάς της και του πυρήνα της, να προωθήσει την ανάπτυξη και να κατοχυρώσει την αλληλεγγύη.”

Όπως τονίζει “υπάρχουν πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η ευρωζώνη καρκινοβατεί” και ως παράδειγμα αναφέρει το ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα τη χρηματοδότηση των 60 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2012.

Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει “εξωπραγματική” την άποψη ορισμένων πολιτικών κομμάτων, τα οποία, όπως σημειώνει, “θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με μονόπλευρη αποδέσμευση της χώρας από τις υποχρεώσεις της προς την ευρωζώνη και με καταγγελία των δανεικών συμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το θέμα της παραμονής στην ευρωζώνη”.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν απορρέουν μόνο από τα μνημόνια, αλλά και από πληθώρα άλλων ρυθμίσεων όπως το “Δημοσιονομικό Σύμφωνο” ή το “Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ. Αποδέσμευση απ’ αυτούς του κανόνες, λέει, “σημαίνει και αποχώρηση από την Ευρωζώνη και αλλαγή νομίσματος”.

Τέλος, υποστηρίζει ότι “ηρωική έξοδος χωρίς σοβαρότατες αρνητικές επιδράσεις για τη χώρα και τους πολίτες της θα ήταν μόνο δυνατή, αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια των ΗΠΑ ή της Κίνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου