Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Μάθετε τι περιέχουν τα χάμπουργκερ να αηδιάσετε



Αλλάζουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους «κιμάδες» που χρησιμοποιούνται στα φαστ φουντ και έτσι …μαθαίνουμε τι τρώγαμε
ως τώρα. Δεν έχουμε ελληνικές έρευνες για τους φτηνούς κιμάδες που καταναλώνουμε εδώ στα σούπερ μάρκετ και στα έτοιμα χάμπουργκερ, αλλά οι βρετανικές και οι αμερικανικές δείχνουν ότι τα χάμπουργκέρ τους περιέχουν κρέας σε ποσοστό μόλις 2% έως 14% και ότι το 98% έως 86% του κιμά αποτελείται από νερό, ιστούς χόνδρων, οστών, αιμοφόρα αγγεία του ζώου, περιφερικούς νευρικούς ιστούς, φυτικές ύλες (από τα γεύματα του ζώου) και λιπώδεις ιστούς

Η νέα οδηγία απαγορεύει τη χρήση απομειναριών μοσχαριών και αρνιών –που μέχρι τώρα επιτρεπόταν. Εκείνο που αλλάζει ουσιαστικά είναι το γδάρσιμο των οστών. Συγκεκριμένα όσο ο αποχωρισμός του κρέατος από τα οστά ή το δέρμα γινόταν με τα χέρια, δεν είχαμε στον κιμά τις προσμίξεις που έχουμε σήμερα με τη μηχανική αφαίρεση του κρέατος. Η μηχανική αφαίρεση παρασύρει στο κρέας που προορίζεται για κιμάς και τμήματα των οστών ή και άλλων τμημάτων του ζώου. Οι καταναλωτές θέλουν να ξέρουν από πλευράς τους αν ο κιμάς περιέχει υπολείμματα από άλλα τμήματα του ζώου, όμως στη Βρετανία τουλάχιστον, όπως διαβάσαμε στην Daily Μail, η βασική τους έγνοια είναι μήπως με την «ντιρετκτίβα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακριβύνει ο κιμάς και τα χαμπουργκέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου