Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Νέο γενετικό τεστ για τον καρκίνο του προστάτη



Υπό δοκιμή βρίσκεται ένα νέο γενετικό τεστ για τον καρκίνο του προστάτη, το οποίο μπορεί να 
προβλέψει ποιος όγκος είναι επιθετικός και χρειάζεται άμεση χειρουργική αφαίρεση και ποιος όχι. Το τεστ μπορεί μελλοντικά να απαλλάξει χιλιάδες άνδρες από περιττές επεμβάσεις, αφού ο όγκος τους δεν θα θεωρείται απαραίτητο να αφαιρεθεί, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο για τη ζωή τους (ακράτεια ούρων, σεξουαλική δυσλειτουργία).

Το τεστ αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρία Myriad Genetics και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών του, που έγιναν από βρετανούς και αμερικανούς ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Νταν Μπέρνι του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, ανακοινώθηκαν σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας στο Λίβερπουλ, σύμφωνα με το BBC.

Όπως δήλωσε ο Νταν Μπέρνι, «χρειαζόμαστε ένα καλύτερο τεστ από τα υπάρχοντα, επειδή κάνουμε περιττές θεραπείες σε πολλούς άνδρες. Οι περισσότεροι θα ζήσουν με τον καρκίνο του προστάτη μέχρι να πεθάνουν, αλλά δεν θα πεθάνουν από αυτόν. Πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στις επιθετικές μορφές της ασθένειας και σε εκείνες που απλώς χρειάζονται παρακολούθηση».

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στους άνδρες, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος αν έχει μεταστάσεις. Όμως συχνά εξελίσσεται πολύ αργά, οπότε είναι δυνατό ο ασθενής να ζήσει με τον όγκο έως τα βαθιά γεράματά του χωρίς πρόβλημα. Η κρίσιμη απόφαση για την αφαίρεση ή όχι του όγκου βασίζεται στην εξέταση δείγματος του όγκου στο μικροσκόπιο.

Το νέο τεστ εξετάζει πόσο ενεργά είναι 31 γονίδια που εμπλέκονται στη νόσο, καθώς ελέγχουν τη διαίρεση των κυττάρων. Όσο πιο ενεργά είναι, τόσο ο όγκος είναι πιο επιθετικός. Η πληροφορία αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα βοηθήσει σημαντικά τις αποφάσεις των γιατρών για το αν ο αδένας του προστάτη θα πρέπει να χειρουργηθεί ή όχι.

Θα περάσουν όμως χρόνια, όπως είπε ο Νταν Μπέρνι, έως ότου, μετά από νέες δοκιμές, διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του τεστ, ώστε αυτό να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως στην κλινική πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου