Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ



ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η πρόταση μομφής που συζητούμε σήμερα είναι ένα δείγμα για το τι δεν πρέπει να κάνει μια προοδευτική παράταξη. Ουσιαστικά είναι πρόταση μομφής στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ένα άλλο δείγμα ανευθυνότητας, λαϊκισμού και τακτικισμού.

Η κοινωνία δεν χρειάζεται κακέκτυπους πολιτικούς μιμητισμούς του παρελθόντος.

Η κοινωνία χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να οραματιστεί, χρειάζεται νέα μυαλά, χρειάζεται ανθρώπους που έχουν όρεξη να δουλέψουν.

Κανείς δεν κατάλαβε γιατί η πρόταση μομφής και γιατί τώρα.

Η ΕΡΤ υπήρξε απλά ένα άλλοθι για να υπηρετηθούν οι κομματικές μικροφιλοδοξίες.

Να σηκωθούν οι τόνοι, να μεταφερθεί η καταστροφολογία εντός του κοινοβουλίου.

Έμεινε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος να σκιαμαχεί με ανεμόμυλους. Έμεινε να εκφράζει ό,τι αντιστέκεται στην αλλαγή.

Να εκπροσωπεί την αδράνεια και το συντηρητισμό.

Τα προνόμια του πελατειακού κράτους.

Στέγη των παθογενειών που βύθισαν τη χώρα στην ανυποληψία και την αναξιοπιστία.

Ειλικρινά απορώ πως μια τέτοια τακτική μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με μια σύγχρονη προοδευτική αριστερά.

Η οικονομική κρίση αμφισβήτησε έμπρακτα τη δυνατότητα του παγκόσμιου καπιταλισμού να δημιουργεί επαρκείς θέσεις εργασίας και να επιτυγχάνει την απαραίτητη κοινωνική συνοχή. Η κοινωνία μας το βιώνει, όσο καμιά άλλη χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Η κρίση αποτελεί ευκαιρία για αυτοκριτική για το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήσαμε, αλλά και για την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ενός μοντέλου που ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Η σύγχρονη Ελλάδα απαιτεί σύγχρονα μυαλά.

Το μόνο που πρέπει να ενδιαφέρει είναι ένα νέο Μοντέλο Ανάπτυξης και ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή εθνικής ανασυγκρότησης, όπου θα πρέπει να αποφασίσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε, να αποκτήσουμε μια νέα εθνική αυτογνωσία και μια νέα πατριωτική υπερηφάνεια.

Η κυβέρνηση έχει ένα πολύ καθαρό διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μια κοινωνία που έχει ανεργία 27%, μια κοινωνία που ζει σε διαρκή ύφεση για πάνω από πέντε χρόνια, μια κοινωνία που βλέπει τόσα λουκέτα σε επιχειρήσεις, είναι μια κοινωνία που λέει ένα μεγάλο ΟΧΙ.

ΟΧΙ σε τυφλούς και ιδεοληπτικούς εταίρους και δανειστές.

Δεν είναι δυνατό να ληφθούν νέα μέτρα, δεν τα αντέχει η οικονομία, δεν τα αντέχει η κοινωνία.

Λέμε ΝΑΙ, στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να θέσουμε ξανά την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης.

Πρέπει να μπορούμε να παράξουμε νέο εθνικό πλούτο για να έχουμε μέρισμα να αναδιανείμουμε μέσω των κοινωνικών δαπανών.

Κανένας ξένος δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την παιδεία μας, την υγεία, τις κοινωνικές δομές.

Είναι απολύτως δική μας δουλειά αυτό.

Διαμορφώνουμε τη ραχοκοκαλιά ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου με ενθάρρυνση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με λειτουργικούς θεσμούς, με αναπτυξιακά εργαλεία και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αειφόρο ρύθμιση του χώρου.

Είναι η αυτονόητη προϋπόθεση για να ενισχύεται η κοινωνική και χωρική δικαιοσύνη, η ισότητα, η διαφάνεια, ο έλεγχος της εξουσίας από την Κοινωνία των Πολιτών.

Για να μην μπαίνουν αναχώματα που στο τέλος κοστίζουν και στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη.

Έχει μεγάλη σημασία σε εποχές μηδενισμού, λαϊκισμού, ανευθυνότητας, ψεύτικων υποσχέσεων για τεχνητούς παραδείσους, να απαντήσουμε με ειλικρίνεια, εντιμότητα, θάρρος και επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, στα βασικά ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία και τον κάθε πολίτη χωριστά.

Ερώτημα 1ο: Έχει κάνει η κυβέρνηση ότι είναι δυνατό στις σημερινές συνθήκες για να προστατέψει τον αδύναμο Έλληνα πολίτη ;

Ερώτημα 2ο: Έχει κάνει η κυβέρνηση ότι είναι δυνατό για να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία και να προστατεύσει την εθνική αξιοπρέπεια ;

Ερώτημα 3ο: Έχει κάνει η κυβέρνηση ότι είναι δυνατό προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, ως βασικό πυλώνα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ;

Ερώτημα 4ο: Έχει κάνει η κυβέρνηση ότι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφώσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που θα στηρίζεται στα εθνικά και περιφερειακά συγκριτικά πλεονεκτήματα ;

Η δική μου απάντηση μπορεί να είναι τεκμηριωμένη και αξιόπιστη στον τομέα του Υπουργείου που έχω την τιμή να προΐσταμαι, στον Τομέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Απαντώ στο 1ο ερώτημα για τη στήριξη του απλού Έλληνα πολίτη σε συνθήκες κρίσης:

1. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, 430.000 ελληνικά νοικοκυριά έχουν έως 40% φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Η Ελληνική κυβέρνηση, με κριτήρια κοινωνικής αλληλεγγύης, στηρίζει τους ανέργους, τα άτομα με αναπηρία, όλους τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος, παρέχοντάς τους το αγαθό του ηλεκτρισμού με σημαντική έκπτωση.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εφαρμόζει την πολιτική αυτή.

2. Με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, όλες οι προνοιακές δομές της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, κοινωνικά, δημοτικά, εκκλησιαστικά συσσίτια, φαρμακεία, παντοπωλεία αποκτούν έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα έως 70%.

3. Εντάξαμε στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για το 2014, τη λήψη αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τη στήριξη της Ενεργειακής Δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχιας.

Απαντώ στο 2ο ερώτημα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής αυτοπεποίθησης. 

1. Μετά από 15 χρόνια απραξίας αξιοποιούμε για όφελος του Ελληνικού λαού τα δώρα που μας χάρισε η φύση και η γεωγραφία στον υπόγειο ορυκτό πλούτο.

Προωθούμε στη μισή θαλάσσια έκταση της χώρας, Ιόνιο και νότια της Κρήτης, έρευνες για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τις επόμενες μέρες υπογράφουμε τις συμβάσεις παραχώρησης για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων.

Από τις δύο αυτές συμβάσεις αναμένουμε δημόσια έσοδα της τάξης των 10 δις €, με το 25% να επενδύεται στις τοπικές κοινωνίες.

Νομοθετήσαμε το καλοκαίρι τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, από τα δημόσια έσοδα Υδρογονανθράκων, για τη στήριξη και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. 

2. Υλοποιούμε το Νότιο Ευρωπαϊκό διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη. 

Ο αγωγός ΤΑΡ, κορυφαίο έργο ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, προϋπολογισμού 2,5 δις € που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, διασχίζει όλη την Βόρεια Ελλάδα και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό μας ρόλο. 

3. Εντάξαμε στα διευρωπαϊκά δίκτυα Ενέργειας, τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Κρήτης προς την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Ομοίως, εντάξαμε και το υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ μέσω Κρήτης προς την Αττική ως τον βασικό συνδετήριο αγωγό ηλεκτρισμού μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. 

Αναβαθμίζουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Απαντώ στο 3ο ερώτημα, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των θέσεων εργασίας. 

1. Επενδύουμε 2 δις ευρώ σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα των κτιρίων.

Δημιουργούμε 12.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της οικοδομής.

Στηρίζουμε τις εκατοντάδες ελληνικές βιομηχανίες που παράγουν δεκάδες υλικά μόνωσης.

Εξοικονομούμε εκατοντάδες ευρώ κάθε χρόνο από ενεργειακό κόστος σε χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά.

Ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 40.000 ελληνικές οικογένειες και αναμένονται άλλες 25.000.
Μειώσαμε κατά 95% τη γραφειοκρατία στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για δεκάδες χιλιάδες τοπικές, μικρομεσαίες επενδύσεις.

Από 21.000 μελέτες το 2011, είμαστε σήμερα στις 1.500 το χρόνο, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των μηχανισμών ελέγχου κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και όχι κατά την αδειοδότησή τους.

Απαντώ στο 4ο ερώτημα για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

1. Με επένδυση 600 εκατ. Ευρώ, προκηρύξαμε πριν λίγες εβδομάδες την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου για το 65% της έκτασης της χώρας, με δημιουργία πάνω από 10.000 νέων θέσεων εργασίας.

Δρομολογήσαμε το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας, για ασφάλεια και διευκόλυνση των επενδύσεων, για προστασία και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

2. Νομοθετήσαμε με απόλυτο σεβασμό στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το νέο καθεστώς ρύθμισης των αυθαιρέτων με ταυτόχρονους ισχυρούς, αποτρεπτικούς μηχανισμούς επανάληψης του απαράδεκτου αυτού φαινομένου.

3. Έχουμε ήδη αναθέσει και σε λίγους μήνες παραλαμβάνουμε τις τελικές προτάσεις για τα νέα επικαιροποιημένα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης και των 12 Περιφερειών της χώρας, με στόχο την ισόρροπη, αποκεντρωμένη ανάπτυξη ολόκληρης της Ελλάδας.

4. Καταθέτουμε μέσα στο Νοέμβριο, σύγχρονο νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία με στόχο την επιτάχυνση της έγκρισης των σχεδίων πόλης, το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης, τη δημιουργία καθαρών κανόνων και απαντήσεων στο ερώτημα «που μπορώ να κάνω τι».

5. Τις επόμενες εβδομάδες καταθέτουμε στη Βουλή για ψήφιση, δύο ολοκληρωμένα νομοσχέδια για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας – Αττικής και της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης.

Διαμορφώνουμε το νέο χωροταξικό, πολεοδομικό, αναπτυξιακό και επενδυτικό τοπίο για το 50% του πληθυσμού της χώρας και το 70% του παραγωγικού δυναμικού, στα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα. Το 2014 θα είναι μια πραγματικά νέα μεταρρυθμιστική χρονιά σε όλα τα ζητήματα σχεδιασμού του χώρου.

Ποτέ στη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είχαν δρομολογηθεί τόσο σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχουμε συνείδηση του ιστορικού ρόλου που επιτελούμε.

Όσο κάποιοι έχουν την ευκολία των αντιπολιτευτικών υποσχέσεων,

εμείς έχουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα στο ξέφωτο της ανάκαμψης, της σταθερότητας, της προοπτικής και της ελπίδας.

Κι αυτή η αποφασιστικότητα θα εκφραστεί με τον πιο καθαρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο, με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας να έχει στα δικά της χέρια την ευθύνη της μοίρας της.

Θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη δύναμη κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας, να ξεπερνάει τις δυσκολίες και με το κεφάλι ψηλά να ανοίγει δρόμο για το Αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου