Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νίκου Συρμαλένιου, με θέμα, το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Να ξεκαθαρίσω πως σε καμία περίπτωση δεν σταματά η λειτουργία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Το ζήτημα που όντως ανέκυψε, δεν αφορά σχεδιαζόμενη κατάργηση της Σχολής - σας λέω ρητά πως δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός - αλλά την εύλογη ανησυχία που δημιούργησε ο θάνατος του Διευθυντή του Σχολείου στις 18 Οκτωβρίου. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι, με διαβαθμισμένο, ως εξαιρετικά επείγον, έγγραφο της 18ης Νοεμβρίου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ζητά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Οικονομικών, να εγκριθεί η πλήρωση της κενής οργανικής θέσης του Διευθυντή του Σχολείου για να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του. Συνεπώς σύντομα θα έχει και τυπικά επιλυθεί το ζήτημα.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφερθώ, αφενός στην σημασία της συγκεκριμένης σχολής και αφετέρου στην έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε σχολές που αξιοποιούν και αναδεικνύουν τα ειδικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας γενικότερα.
Η εν λόγω σχολή υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Εικαστικών Τεχνών ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Περιλαμβάνει τρεις τάξεις στις οποίες γίνονται δεκτοί απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Γυμνασίου μετά από εισαγωγικές εξετάσεις. Κάθε χρόνο οι δύο πρώτοι σε βαθμολογία απόφοιτοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Κατά το σχολικό έτος 2012-13 λειτούργησε με 37 μαθητές, ενώ στο τρέχον σχολικό έτος εισήχθησαν 15 μαθητές.
Έχει τέσσερις οργανικές θέσεις:
- καθηγητή καλλιτεχνικών μαθημάτων
- δάσκαλο μαρμαροτεχνίας
- καθηγητή φιλολόγου, που σήμερα καλύπτεται με διάθεση
- και καθηγητή αρχιτεκτονικού σχεδίου που ομοίως καλύπτεται με διάθεση.
Οι λειτουργικές δαπάνες εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά από την ετήσια χρηματοδότηση του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Η σχολή αποτέλεσε και αποτελεί, μεταξύ άλλων, τη βασικότερη πηγή μαρμαροτεχνιτών στη χώρα με πολλούς αποφοίτους να στελεχώνουν τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Την ιδιαίτερη σημασία της ειδικότητας των μαρμαροτεχνιτών την θίξατε και εσείς και είναι πιστεύω εύκολα αντιληπτή από τον καθένα - αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις σημαντικές εργασίες αποκατάστασης που επιτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού, με αποκορύφωμα βεβαίως στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Σχολές όπως αυτή της Τήνου, είναι πολύτιμες δομές τόσο για την πολιτική πολιτισμού, όσο και για την ανάπτυξη της χώρας. Το να στηρίζουμε και να ενισχύουμε, πάντα βεβαίως στο μέτρο του δημοσιονομικώς εφικτού, τέτοιες σχολές με ιστορία και συνεχή προσφορά στις τοπικές κοινωνίες και στη χώρα, είναι αυτονόητη υποχρέωση μας.
Η Σχολή της Τήνου, το ΙΕΚ Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας που ιδρύθηκε πρόσφατα, οι επαγγελματικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων στην πατρίδα μου την Αργολίδα, είναι παραδείγματα της σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης
με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Σ’ αυτό το θέμα λοιπόν, που αφορά τόσο το χρέος μας απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, όσο και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών, πιστεύω ότι υπάρχει ξεκάθαρο και ευρύ πεδίο εποικοδομητικής συνεργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου