Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Πειθαρχικές διώξεις για 55 εφοριακούς και τελωνειακούς


Πειθαρχικές διώξεις για 55 εφοριακούς και τελωνειακούς που έμεναν ατιμώρητοι
Είχε «παγώσει» η διαδικασία αν και είχαν ασκηθεί διώξεις για σοβαρά παραπτώματα

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα παρακολούθησης της πειθαρχικής διαδικασίας από τους ελεγκτές-επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και χτύπησε «καμπανάκι» για 55 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, πολλοί εκ των οποίων βαρύνονται με σοβαρά παραπτώματα.
Αν και έχει ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη ή έχει επιβληθεί ποινή από ποινικό δικαστήριο, διαπιστώθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Οικονομικών δεν είχαν προχωρήσει τις διαδικασίες για τον πειθαρχικό τους έλεγχο.

Το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντόπισε ότι η διερεύνηση των υποθέσεων είχε «βαλτώσει», με αποτέλεσμα αυτοί οι υπάλληλοι, εφοριακοί και τελωνιακοί στην πλειονότητά τους, να παραμένουν στη θέση τους χωρίς να προχωρούν οι πειθαρχικές διαδικασίες.


Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα: εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, πλαστογραφία, απιστία, απάτη κατ' εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, παράβαση καθήκοντος κ.ά.


Τα στοιχεία αυτά ήδη διαβιβάστηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.


«Βάζουμε τέρμα σε χρόνιες παθογένειες όπως η ατιμωρησία και η μη εφαρμογή των πειθαρχικών κανόνων και αποδεικνύουμε ότι το σύστημα παρακολούθησης της πειθαρχικής διαδικασίας ενεργοποιήθηκε και ήδη παράγει τα πρώτα του σημαντικά αποτελέσματα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ήδη παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μετά τη διαβίβαση των στοιχείων των επιθεωρητών-ελεγκτών, ζήτησε την πλήρη και σε βάθος πειθαρχική διερεύνηση όλων των περιπτώσεων, την επιβολή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας σε όσους κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και συντρέχουν οι απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε και τη διερεύνηση των λόγων μη εκκίνησης ή καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας.
«Σαφάρι» για απολύσεις
Το κυνήγι των «επίορκων», πέρα από την προσπάθεια να φύγουν από το Δημόσιο πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι, συνδέεται και με την κυβερνητική επιδίωξη να προστεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από αυτούς στον κατάλογο των απολύσεων, μια και οι μνημονιακές δεσμεύσεις απαιτούν την απόλυση 4.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2013.
Ήδη, σαν φρένο στις καθυστερήσεις πειθαρχικών διαδικασιών στον δημόσιο τομέα προωθήθηκαν θεσμικές παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέθηκε σε ισχύ νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία ορίζει ότι είναι υποχρεωτική η αιτιολογημένη άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης εντός 20 ημερών από την κοινοποίηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του υπαλλήλου.
Η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης των δημόσιων υπαλλήλων προβάλλεται από την κυβέρνηση ως στρατηγικής σημασίας στόχος. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης,«με σταθερά βήματα», όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «δημιουργεί τις βάσεις για ένα αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, για τον οποίο ο πολίτης θα είναι βέβαιος ότι ο νόμος εφαρμόζεται και όπου η πλειοψηφία των άξιων υπαλλήλων θα αισθάνονται ασφαλείς και δεν θα απαξιώνονται από τις συμπεριφορές των ευτυχώς λίγων κακών περιπτώσεων που προσβάλλουν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων».
Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελεγκτικών διαδικασιών, το υπουργείο προβάλλει ως μείζονος σημασίας την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος των εταιρειών που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένει στη δικαιοδοσία των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων του Δημοσίου. Το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου υποστηρίζει ότι «με αυτή τη διόρθωση διασφαλίζεται σε απόλυτο βαθμό ο έλεγχος αυτών των εταιριών, ενώ συμβάλλει και στην εν γένει διαδικασία αξιοποίησής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου