Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση - 50% οι πιθανότητες για συμφωνία με τρόικα «βλέπουν» στο ΥΠΟΙΚ


Νέα συνάντηση Στουρνάρα δανειστών την Τετάρτη - Αναχωρούν μαζί την Πέμπτη για το Eurogroup - Σχέδιο Προϋπολογισμού του 2014 την Πέμπτη στη Βουλή ακόμη και χωρίς τις «ευλογίες» της τρόικαςΣε τεντωμένο σχοινί συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα μετά τη Δευτέρα η οποία κύλησε με διάσταση απόψεων και εντάσεις για διάφορα θέματα. Ήταν σαφώς η πιο φορτισμένη από όλες τις ημέρες των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το 2013.
«Οι πιθανότητες να κλείσουμε ως τις 9 Δεκεμβρίου είναι 50%» δήλωσε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στο ορόσημο της συνεδρίασης του Eurogroup του Δεκεμβρίου για την έγκριση των δόσεων.
«Λεπτό λεπτό (του ευρώ) μειώνουμε το κενό» είπε ο ίδιος για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο πακέτου παρεμβάσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Νέα συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη στις 12 μμ ο κ. Στουρνάρας με τους εκπρόσωπους των δανειστών.

Ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα ταξιδέψει μαζί με την τρόικα για το Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν οι Προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ευρωζώνης.


Την ίδια ημέρα, όπως συμφώνησαν στις χθεσινές τους επαφές -ακόμη και αργά τη νύχτα- ο υπουργός Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή ακόμη και χωρίς τις «ευλογίες» της τρόικας. Πρόκειται για ένα σχέδιο μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις, χωρίς οριζόντια μέτρα.


Την Τρίτη από το πρωί στην Αθήνα συνέχισαν να εργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια μαζί με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ενώ δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να υπάρξει νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν(ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) με τον κ. Στουρνάρα.


Τα βασικά «αγκάθια», εκτός από το κενό του 2014, παραμένουν ο φόρος ακινήτων, η άρση των πλειστηριασμών για την α' κατοικία από 1.1.2014 και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.


Αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα, όπως όλα δείχνουν, μετά το Eurogroup της Παρασκευής, τότε να αναμένεται να επιστρέψει τον Δεκέμβριο και οι διεργασίες να συνεχιστούν και τον Ιανουάριο με ορόσημο ολοκλήρωσης το Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου