O Γεράσιμος Χουλιάρας εκπέμπει σήμα κινδύνου για Κορινθιακό, Αταλάντη, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο, Πελοπόννησο με παλιά σπίτια-φέρετρα, σε μεγάλο σεισμό
Παρά το ότι η γαλλική Le Monde δημοσίευσε ότι σεισμός 9 ρίχτερ θα πλήξει την Ελλάδα και θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές,παρά το ότι οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν προτείνει στην ΕΕ να κόψουν από την Ελλάδα τα κονδύλια αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές!
Αυτό αναφέρει στην αποκλειστική του συνέντευξη ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, σε μια χώρα που μετά τους σεισμούς στην Αμφίκλεια απέδειξε και πάλι ότι έχει κτήρια-φέρετρα! Ο κ. Χουλιάρας λέει και πολλά χρήσιμα σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Υπάρχει ανησυχία κύριε Χουλιάρα μετά τους σεισμούς στην Αμφίκλεια και τις ζημιές που προκάλεσαν;
Χουλιάρας: Οι σεισμοί δεν έχουν τελειώσει ακόμη οπότε ο κόσμος είναι καλό να έχει το νου του.
Είναι περίεργη η σεισμική ακολουθία που υπάρχει;
Χουλιάρας: Τίποτε δεν είναι περίεργο, η φύση δεν είναι περίεργη. Απλώς δεν είναι μια φυσιολογική μετασεισμική σεισμική ακολουθία. Δηλαδή δεν είχαμε έναν κύριο σεισμό και μετά μικρότερες δονήσεις. Ύστερα από ένα «5άρι» σεισμό και μετά από 1-2 βδομάδες θα περιμέναμε να είχε ησυχάσει η κατάσταση. Και όμως, συνεχίζονται επί 2 μήνες οι αλλεπάλληλοι σεισμοί κοντά στα 5 ρίχτερ. Αυτό στην σεισμολογία δεν χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική εξέλιξη. Κι έτσι, μετά από δυόμισι μήνες βλέπουμε ότι πάνω από 500 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας της συνεχούς καταπόνησης από τις καθημερινές δονήσεις.
Τι ερμηνεία δίνετε στο φαινόμενο;
Χουλιάρας: Η ερμηνεία είναι ότι είναι μια ισχυρή σμηνοσειρά με ισχυρούς σεισμούς.
Είστε στην ομάδα Βαν. Είχατε στοιχεία για το φαινόμενο;
Χουλιάρας: Βέβαια, υπήρχαν από τον Ιούνιο.
Είχατε ενημερώσει τις επίσημες αρχές;
Χουλιάρας: Η ομάδα Βαν δεν οφείλει να ενημερώνει καμία επίσημη αρχή. Η ομάδα Βαν κάνει μια έρευνα και βλέπει ότι υπάρχουν ισχυρές ανωμαλίες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στη Λαμία, στο Γοργοπόταμο. Από ‘κει και πέρα κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος πώς θα εξελιχθεί. Τις περισσότερες φορές έχουμε ισχυρούς σεισμούς μετά από τέτοια σήματα, αρκετές φορές όμως δεν έχουμε. Οπότε, δεν μπορεί να βγαίνεις στον κόσμο και να λες διάφορα πράγματα. Η ομάδα Βαν τα δημοσίευσε τον Ιούνιο και οποιοσδήποτε επιστήμονας ανήκει στους αρμόδιους φορείς, οφείλει να τα διαβάσει.
Υπάρχουν κάποια καινούργια στοιχεία ή δεδομένα που έχει καταγράψει το Βαν;
Χουλιάρας: Όχι, απλώς βλέπουμε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε την ακολουθία, να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα κτήρια , αυτά τα κάνουν οι πολιτικοί μηχανικοί που ανήκουν στον ΟΑΣΠ και αυτή είναι η δουλειά τους, Κανενός δουλειά δεν είναι να καθησυχάζει τον κόσμο.
Όλη η ευρύτερη περιοχή έχει σοβαρό πρόβλημα;
Χουλιάρας: Ναι, έχει τεράστιο πρόβλημα. Αν κάθε μέρα ζεις 10-20 σεισμούς μικρού μεγέθους βέβαια, με τα κτήρια που είναι πάνω από 100 χρονών στην Κεντρική Ελλάδα, να είναι… πλινθόκτιστα, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα κτήρια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Τα καινούργια κτήρια δεν έχουν πάθει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει προβληματισμός για τις καινούργιες κατασκευές.
Υπάρχουν ακόμη κάτοικοι που μένουν σε κατοικίες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές;
Χουλιάρας: Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής, δηλαδή του ΟΑΣΠ. Ο κ. Χρυσοχοϊδης μετέβη προσωπικά ο ίδιος στο σημείο κι έδωσε εντολή στους αρμόδιους κι έστησαν σκηνές, έβαλαν τους κατοίκους σε γειτονικά ξενοδοχεία και θα δοθούν όλες οι αποζημιώσεις.
Έχουν δηλαδή εκκενωθεί όλα τα προβληματικά κτήρια;
Χουλιάρας: Πιστεύω πως ναι. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις τοπικές αρχές να εκκενωθούν όλα τα επίφοβα κτήρια. Τα κτήρια-φέρετρα σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί, οπότε υπεύθυνοι δεν είναι οι σεισμολόγοι να κάνουν τους αστρολόγους και να προβλέπουν. Υπεύθυνο είναι το κράτος, δηλαδή ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας) και η ΥΑΣ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) για να κάνουν τον έλεγχο των κατασκευών αλλά έχουν μείνει δεκάδες χρόνια πίσω. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν δραστηριοποιηθεί κι έχουν πάει στην περιοχή της Αμφίκλειας, έχοντας κάνει και δευτεροβάθμιους ελέγχους αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει πριν κοπάσει η ακολουθία.
Είπατε ότι έχουμε μείνει δεκάδες χρόνια πίσω…
Χουλιάρας: Ο έλεγχος των κτηρίων, γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω. Ο ΟΑΣΠ και η ΥΑΣ είναι υπηρεσίες του Δημοσίου και ειδικά τα τελευταία χρόνια πάσχουν, όπως και όλο το Δημόσιο βέβαια. Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν 10-20 άτομα να γυρίζουν όλη την Ελλάδα και να κοιτάνε τις κατασκευές. Δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Είχε δοθεί η δυνατότητα στις περιφέρειες αλλά αποδυναμώθηκαν και αυτές λόγω της κινητικότητας, με συνέπεια να πάσχει ολόκληρος ο τομέας. Η κινητικότητα έχει βλάψει το Δημόσιο και ειδικά αυτούς τους τομείς. Από την κινητικότητα κλείνουν σεισμολογικά εργαστήρια. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που έχει 24ωρη λειτουργία, έχει επιστήμονες που κάνουν βάρδιες 24ωρες αλλά απολύονται λόγω κινητικότητας από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν έχει καταλάβει ο Υπουργός Παιδείας ότι αυτό είναι ένα γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας. Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών που έχουμε κι εμείς 24ωρη υπηρεσία, δουλεύουμε με συμβασιούχους που δεν έχουν μονιμοποιηθεί και κινδυνεύουν και αυτοί να πάνε σπίτια τους. Αυτά είναι τα προβλήματα της τρόικας. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών που είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση του κράτους, είναι το βασικό γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας για τέτοιες καταστροφές…
Έχετε διάλογο με την κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα; Να τους πείτε δηλαδή «τι κάνετε ρε παιδιά; Κινητικότητα σε αυτό τον τομέα που αφορά τις ζωές όλων των ανθρώπων;
Χουλιάρας: Αυτό πήγαινα να εξηγήσω. Το Αστεροσκοπείο που είναι γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας! Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει τέτοιους υπαλλήλους με 24ωρη βάρδια! Έχουν ενημερωθεί αλλά οι άνθρωποι δεν ξέρουν. Οπότε, όταν βλέπεις ότι η κινητικότητα παίρνει στη σειρά από υγεία, παιδεία κ.λ.π. ποιος να σκεφτεί το θέμα των σεισμών;
Πότε θα το σκεφτεί; Όταν έχουμε νεκρούς;
Χουλιάρας: Ναι. Συνήθως μας σκέφτονται όταν γίνονται μεγάλοι σεισμοί κι έχουμε νεκρούς.
Φοβάστε μην θρηνήσουμε θύματα;
Χουλιάρας: Δεν είναι θέμα φόβου, αλλά συμπεριφοράς κτηρίων. Τα κτήρια καταπονούνται και γενικότερα οι παλιές κατασκευές στην Ελλάδα είναι σε αθλία κατάσταση. Τα καινούργια κτήρια που κτίζονται με τον καινούργιο αντισεισμικό σχεδιασμό δεν έχουν κανένα πρόβλημα, οι παλιές όμως κατασκευές που βρίσκονται στα χωριά, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά να τα επισκευάσουν. Οπότε εκεί, μ’ έναν «5άρη» σεισμό, έχουμε 500 σπίτια τσακισμένα. Μ’ έναν αντίστοιχο σεισμό σε μια μεγάλη πόλη, δεν θα είχαμε τέτοιες καταστροφές. Άρα, δεν είναι ο φόβος αλλά η αντισεισμικότητα των κτηρίων που δεν υπάρχει στις παλαιές κατασκευές.
Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι νομοί ή γεωγραφικά διαμερίσματα που θεωρείτε πιο επίφοβα;
Χουλιάρας: Συνήθως είναι στους φτωχούς νομούς. Εκεί δηλαδή όπου οι κάτοικοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε καινούργια σπίτια. Ορεινές, απομακρυσμένες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αυτές. Αλλά όταν μιλάμε για περιοχές με μεγάλα ρήγματα, όπως είναι ο Κορινθιακός, η Αταλάντη, η Αιτωλοακαρνανία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος με παλιά σπίτια, εκεί τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Θύματα δεν έχουμε θρηνήσει τα τελευταία χρόνια και όποτε θρηνήσαμε θύματα ήτανε από κακοτεχνίες. Να σας θυμίσω πότε είχαμε θρηνήσει θύματα: Στην Αθήνα το 1999 από την Ricomex από ένα καμένο εργοστάσιο στο οποίο αθωώθηκαν και οι κατασκευαστές. Θύματα είχαμε το ’95 στο Αίγιο, στο ξενοδοχείο που έκοψε υπόγεια κολώνα για να κάνει υπόγειο γκαράζ ο… χαμένος και σκοτωθήκανε 28 άνθρωποι. Θύματα είχαμε το 1978 στην Θεσσαλονίκη, πολυκατοικία, πάλι από κολώνα, όπου χάθηκαν 22 άτομα. Οι κακοτεχνίες δημιούργησαν και τα θύματα. Γενικότερα πάντως στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα κακοτεχνιών.
Η εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για επικείμενο σεισμό στην Ελλάδα, ισχύος 9 ρίχτερ, που θα φέρει μεγάλες καταστροφές.
Χουλιάρας: Ελπίζω να το διαβάζουν αυτό οι Γάλλοι αναγνώστες και να σταματήσουν να λένε ανοησίες. Γιατί εφόσον ξέρουν ότι στην Ελλάδα έχουμε την υψηλότερη σεισμικότητα, αυτοί έχουν προτείνει στην ΕΕ να κόψουν τα κονδύλια αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Από την ΕΕ υπάρχει οδηγία να κοπούν αυτά τα κονδύλια! Οπότε καταλαβαίνετε ότι αν κοπούν τα κονδύλια, το κράτος που είναι φαλιρισμένο, δεν θα έχει δυνατότητες να κάνει καμία αποκατάσταση. Ελπίζω λοιπόν αυτά που γράφει η Le Monde να τα διαβάζουν οι βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο, για να δούμε τι θα κάνουν και αυτοί!
ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ!
Εσείς εκπέμπετε SOS;
Χουλιάρας: Τι εννοείτε; Σε ποιους να εκπέμψουμε SOS; Στην… Αννίτα Πάνια;
Πανεπιστήμια βάζουν λουκέτα, δημόσια υγεία διαλύεται, η αμυντική βιομηχανία είναι έτοιμη να κλείσει, να καταργηθεί και η αντισεισμική προστασία στη χώρα μας;
Χουλιάρας: Αυτά δεν τα ξέρουν οι πολιτικοί; Βεβαίως και τα ξέρουν όλα. Εμείς τι να τους πούμε και τι να κάνουμε; Δεν έχουμε λεφτά να κάνουμε τίποτα. Έχουμε καταντήσει εθελοντές και δουλεύουμε με τον μισό μισθό, ενώ δουλεύουμε τσάμπα τα Σαββατοκύριακα, τα βράδια και τις αργίες. Μας έχουν κόψει τις υπερωρίες, τα εκτός έδρας, δεν μπορούμε να πάμε να επιδιορθώσουμε βλάβες στους σταθμούς μας. Εκεί που μεγαλώναμε το δίκτυο και βάζαμε περισσότερους σταθμούς για να έχουμε καλύτερη εικόνα, αρχίζουμε και κλείνουμε σταθμούς γιατί δεν έχουμε λεφτά να τους συντηρήσουμε.
Σας έχει αφαιρέσει κονδύλια η κυβέρνηση;
Χουλιάρας: Ναι, από τον Προϋπολογισμό. Σε όλους τους δημόσιους φορείς έχουν κοπεί τουλάχιστον στο ήμισυ τα κονδύλια. Τα μόνα πράγματα που μας συντηρούν είναι ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά αυτά είναι για έρευνα και όχι για συντήρηση υπαλλήλων. Για να καταλάβετε, εμείς έχουμε τρία 8ωρα την ημέρα. Σε κάθε βάρδια δουλεύουν δυο σεισμολόγοι κι ένας-δυο τεχνικοί. Θέλουμε 20 άτομα την ημέρα που εργάζονται εκεί, μόνο και μόνο για την βάρδια. Τα μισά από αυτά τα άτομα είναι με συμβάσεις. Πήραμε κόσμο με τους Ολυμπιακούς αγώνες, εδόθησαν κονδύλια για να πάρουμε τους ανθρώπους λόγω των Ολυμπιακών αγώνων, τους εκπαιδεύσαμε, παραμείνανε, αυξήσαμε τους σταθμούς για να έχουμε καλύτερη γενική παρακολούθηση στην Ελλάδα και τώρα αρχίζουμε να απολύουμε και να χάνουμε και σταθμούς!
Δεν μου επιτρέπεται να σας συμβουλέψω αλλά όταν βλέπουμε ότι η χώρα φτάνει σε σημείο που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή μ’ ένα μεγάλο σεισμό, να θρηνήσει εκατοντάδες ή χιλιάδες θύματα, νομίζω ότι μια παρέμβαση όλων των σεισμολόγων, θεσμικά, απέναντι και στην ΕΕ, θα αποτελούσε ένα βήμα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Χουλιάρας: Έχουμε ευρωβουλευτές αλλά προφανώς προέχουν άλλα θέματα. Νοσοκομεία που έχουν κλείσει, πανεπιστήμια που είναι ήδη κλειστά. Για τους σεισμούς είναι αυτονόητα τα πράγματα. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης γνωρίζει ότι δεν έχει κονδύλια. Μάλιστα, σας πληροφορώ ότι προσπάθησε να σταματήσει τον ΟΑΣΠ από το να κλείσει εντελώς και να φύγουν όλοι. Ο Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός που είναι υπεύθυνος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, αυτή την ώρα προσπαθεί ν’ ανοίξει σχολεία και πανεπιστήμια. Το Αστεροσκοπείο δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.
Σχολική εκπαίδευση για τους σεισμούς υπάρχει;
Χουλιάρας: Όχι, καμία. Δεν υπάρχει καμία παιδεία για τους σεισμούς στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μάθημα για τους σεισμούς γι’ αυτό έχει φτάσει ο Έλληνας σε καταστάσεις που να μην ξέρει πώς να αντιδράσει σε ένα σεισμό, όπου τον πιάνει πανικός κι αρχίζει ν’ ακούει …καφετζούδες στην τηλεόραση. Κι’ αυτό, γιατί δεν έχει καμία παιδεία και άνθρωπος που δεν έχει γνώση είναι ανασφαλής. Και δυστυχώς ο Έλληνας είναι ανασφαλής γιατί δεν έχει καμία παιδεία για τους σεισμούς. Ακούει σεισμό και τρελαίνεται! Στην Ιαπωνία κάνουν ασκήσεις ετοιμότητος από το νηπιαγωγείο. Όχι πώς να κρυφτούν κάτω από τα θρανία αλλά σε ποιο σημείο να συναντηθούν με την οικογένειά τους. Γιατί εκείνη τη στιγμή δεν λειτουργεί ούτε τηλέφωνο ούτε τηλεόραση ούτε κινητά. Ξέρει κανείς στην Ελλάδα τι θα κάνει, πού θα βρει την γυναίκα του εκείνη τη στιγμή, σε ποια πλατεία, σε ποιο ανοιχτό χώρο, ποια κέντρα συγκέντρωσης θα γίνουνε; Το σχέδιο «Ξενοκράτης» που έχει το κράτος στα συρτάρια ορισμένων δημάρχων και περιφερειαρχών, είναι άχρηστο γιατί δεν έχει βγει προς το κοινό. Ο πολίτης δεν ξέρει τι θα κάνει, πού θα συγκεντρωθεί! Αυτό το ξέρουν οι στρατιωτικοί. Τι να τους κάνεις τους στρατιωτικούς; Τον πολίτη πρέπει να εκπαιδεύσουν! Θυμόσαστε με τις φωτιές στην Πελοπόννησο δεν ξέρανε οι άνθρωποι πού να πάνε και καήκανε ζωντανοί. Τα σχέδιο «Ξενοκράτης» πρέπει να γίνει μάθημα στα δημοτικά σχολεία για να ξέρει το παιδί πού θα πάει στη γειτονιά του εκείνη την ώρα του σεισμού. Να μάθει η σπιτονοικοκυρά ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όταν κουνιέται το σπίτι της, είναι να κλείσει το ηλεκτρικό ρεύμα για να μην γίνει βραχυκύκλωμα ή να κατεβάσει τον γενικό του φυσικού αερίου για να μην τιναχτούν στον αέρα. Να υπάρχει ένας φακός.
Αυτές είναι λογικές κινήσεις που αν τις γνωρίζει ο Έλληνας, δεν θα τον πιάνει πανικός. Οι σεισμοί θα γίνονται και πρέπει να γίνονται, γι’ αυτό η Ελλάδα είναι πλούσια σε υπόγειο ορυκτό πλούτο και πετρέλαια.
Λόγω σεισμών έχει τέτοιο φυσικό πλούτο η χώρα μας;
Χουλιάρας: Εννοείται. Εάν δεν είχαμε τους σεισμούς δεν θα είχαμε τον ορυκτό πλούτο που έχουμε κάτω από τα πόδια μας. Οι σεισμοί, παράλληλα είναι και ευεργετικοί. Η Καλιφόρνια όταν έχει ένα ρήγμα 1.200 χλμ. όπου είναι ο «Άγιος Ανδρέας», παράγει ζεστά νερά, πετρέλαια, παράγει πλούτο. Αλλά εκεί υπάρχει και υποδομή. Εμείς, είναι καλό που είμαστε μια χώρα με έντονη σεισμικότητα αλλά από ‘κει και πέρα όμως δεν έχουμε καμία παιδεία για το πώς να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα το φαινόμενο.
Στείλτε ένα μήνυμα προς τον κόσμο...
χουλιάρας: Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι, να κοιτάνε την κατάσταση των σπιτιών τους και κάθε σπίτι να έχει έναν οικογενειακό σχεδιασμό, να πάρει μέτρα αυτοπροστασίας. Αφού το κράτος δεν έχει οικονομικές δυνατότητες για να κάνει όσα πρέπει, πρέπει κάθε οικογένεια να λάβει τα μέτρα της. Να προσέξει πολυέλαιους επικίνδυνους να πέσουν πάνω στο κεφάλι τους , βιβλιοθήκες πάνω από τα κρεβάτια τους. Μια πολυκατοικία πάνω από 40 ετών τα δομικά της υλικά έχουν υποστεί φυσιολογικές φθορές. Και ειδικά μετά τους σεισμούς του ’81 και το ’99 στην Πάρνηθα που δεν έχει γίνει καμία επισκευή, καταλαβαίνετε εάν «φάει» κι έναν τρίτο σεισμό τι θα γίνει!
Τι μήνυμα απευθύνετε στην κυβέρνηση;
Χουλιάρας: Στο παρελθόν γινόταν σεισμός και τρέχανε μέρες μετά να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Αυτή τη φορά τουλάχιστον αρχίζει η πολιτεία να δείχνει ετοιμότητα. Στην Αμφίκλεια έκανε πολύ καλή δουλειά. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, πόσα σπίτια να ελέγξει την ημέρα ένας πολιτικός μηχανικός; Και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ακόμη την αποζημίωσή τους αν κι έχουν περάσει 2 μήνες! Και μπαίνει χειμώνας. Τα ίδια πράγματα είχαν γίνει στην Μεσσηνία το 2011. Ακόμη αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση. Αυτά πρέπει να τα κοιτάει η τρόικα αλλά πρέπει να φάει ένα γερό κούνημα όταν είναι εδώ ο… κοκκινομούρης μπας και καταλάβει τι ζούμε εμείς!Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη-πηγη
Αυτό αναφέρει στην αποκλειστική του συνέντευξη ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, σε μια χώρα που μετά τους σεισμούς στην Αμφίκλεια απέδειξε και πάλι ότι έχει κτήρια-φέρετρα! Ο κ. Χουλιάρας λέει και πολλά χρήσιμα σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Υπάρχει ανησυχία κύριε Χουλιάρα μετά τους σεισμούς στην Αμφίκλεια και τις ζημιές που προκάλεσαν;
Χουλιάρας: Οι σεισμοί δεν έχουν τελειώσει ακόμη οπότε ο κόσμος είναι καλό να έχει το νου του.
Είναι περίεργη η σεισμική ακολουθία που υπάρχει;
Χουλιάρας: Τίποτε δεν είναι περίεργο, η φύση δεν είναι περίεργη. Απλώς δεν είναι μια φυσιολογική μετασεισμική σεισμική ακολουθία. Δηλαδή δεν είχαμε έναν κύριο σεισμό και μετά μικρότερες δονήσεις. Ύστερα από ένα «5άρι» σεισμό και μετά από 1-2 βδομάδες θα περιμέναμε να είχε ησυχάσει η κατάσταση. Και όμως, συνεχίζονται επί 2 μήνες οι αλλεπάλληλοι σεισμοί κοντά στα 5 ρίχτερ. Αυτό στην σεισμολογία δεν χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική εξέλιξη. Κι έτσι, μετά από δυόμισι μήνες βλέπουμε ότι πάνω από 500 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας της συνεχούς καταπόνησης από τις καθημερινές δονήσεις.
Τι ερμηνεία δίνετε στο φαινόμενο;
Χουλιάρας: Η ερμηνεία είναι ότι είναι μια ισχυρή σμηνοσειρά με ισχυρούς σεισμούς.
Είστε στην ομάδα Βαν. Είχατε στοιχεία για το φαινόμενο;
Χουλιάρας: Βέβαια, υπήρχαν από τον Ιούνιο.
Είχατε ενημερώσει τις επίσημες αρχές;
Χουλιάρας: Η ομάδα Βαν δεν οφείλει να ενημερώνει καμία επίσημη αρχή. Η ομάδα Βαν κάνει μια έρευνα και βλέπει ότι υπάρχουν ισχυρές ανωμαλίες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στη Λαμία, στο Γοργοπόταμο. Από ‘κει και πέρα κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος πώς θα εξελιχθεί. Τις περισσότερες φορές έχουμε ισχυρούς σεισμούς μετά από τέτοια σήματα, αρκετές φορές όμως δεν έχουμε. Οπότε, δεν μπορεί να βγαίνεις στον κόσμο και να λες διάφορα πράγματα. Η ομάδα Βαν τα δημοσίευσε τον Ιούνιο και οποιοσδήποτε επιστήμονας ανήκει στους αρμόδιους φορείς, οφείλει να τα διαβάσει.
Υπάρχουν κάποια καινούργια στοιχεία ή δεδομένα που έχει καταγράψει το Βαν;
Χουλιάρας: Όχι, απλώς βλέπουμε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε την ακολουθία, να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα κτήρια , αυτά τα κάνουν οι πολιτικοί μηχανικοί που ανήκουν στον ΟΑΣΠ και αυτή είναι η δουλειά τους, Κανενός δουλειά δεν είναι να καθησυχάζει τον κόσμο.
Όλη η ευρύτερη περιοχή έχει σοβαρό πρόβλημα;
Χουλιάρας: Ναι, έχει τεράστιο πρόβλημα. Αν κάθε μέρα ζεις 10-20 σεισμούς μικρού μεγέθους βέβαια, με τα κτήρια που είναι πάνω από 100 χρονών στην Κεντρική Ελλάδα, να είναι… πλινθόκτιστα, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα κτήρια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Τα καινούργια κτήρια δεν έχουν πάθει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει προβληματισμός για τις καινούργιες κατασκευές.
Υπάρχουν ακόμη κάτοικοι που μένουν σε κατοικίες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές;
Χουλιάρας: Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής, δηλαδή του ΟΑΣΠ. Ο κ. Χρυσοχοϊδης μετέβη προσωπικά ο ίδιος στο σημείο κι έδωσε εντολή στους αρμόδιους κι έστησαν σκηνές, έβαλαν τους κατοίκους σε γειτονικά ξενοδοχεία και θα δοθούν όλες οι αποζημιώσεις.
Έχουν δηλαδή εκκενωθεί όλα τα προβληματικά κτήρια;
Χουλιάρας: Πιστεύω πως ναι. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις τοπικές αρχές να εκκενωθούν όλα τα επίφοβα κτήρια. Τα κτήρια-φέρετρα σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί, οπότε υπεύθυνοι δεν είναι οι σεισμολόγοι να κάνουν τους αστρολόγους και να προβλέπουν. Υπεύθυνο είναι το κράτος, δηλαδή ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας) και η ΥΑΣ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) για να κάνουν τον έλεγχο των κατασκευών αλλά έχουν μείνει δεκάδες χρόνια πίσω. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν δραστηριοποιηθεί κι έχουν πάει στην περιοχή της Αμφίκλειας, έχοντας κάνει και δευτεροβάθμιους ελέγχους αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει πριν κοπάσει η ακολουθία.
Είπατε ότι έχουμε μείνει δεκάδες χρόνια πίσω…
Χουλιάρας: Ο έλεγχος των κτηρίων, γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω. Ο ΟΑΣΠ και η ΥΑΣ είναι υπηρεσίες του Δημοσίου και ειδικά τα τελευταία χρόνια πάσχουν, όπως και όλο το Δημόσιο βέβαια. Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν 10-20 άτομα να γυρίζουν όλη την Ελλάδα και να κοιτάνε τις κατασκευές. Δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Είχε δοθεί η δυνατότητα στις περιφέρειες αλλά αποδυναμώθηκαν και αυτές λόγω της κινητικότητας, με συνέπεια να πάσχει ολόκληρος ο τομέας. Η κινητικότητα έχει βλάψει το Δημόσιο και ειδικά αυτούς τους τομείς. Από την κινητικότητα κλείνουν σεισμολογικά εργαστήρια. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που έχει 24ωρη λειτουργία, έχει επιστήμονες που κάνουν βάρδιες 24ωρες αλλά απολύονται λόγω κινητικότητας από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν έχει καταλάβει ο Υπουργός Παιδείας ότι αυτό είναι ένα γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας. Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών που έχουμε κι εμείς 24ωρη υπηρεσία, δουλεύουμε με συμβασιούχους που δεν έχουν μονιμοποιηθεί και κινδυνεύουν και αυτοί να πάνε σπίτια τους. Αυτά είναι τα προβλήματα της τρόικας. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών που είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση του κράτους, είναι το βασικό γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας για τέτοιες καταστροφές…
Έχετε διάλογο με την κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα; Να τους πείτε δηλαδή «τι κάνετε ρε παιδιά; Κινητικότητα σε αυτό τον τομέα που αφορά τις ζωές όλων των ανθρώπων;
Χουλιάρας: Αυτό πήγαινα να εξηγήσω. Το Αστεροσκοπείο που είναι γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας! Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει τέτοιους υπαλλήλους με 24ωρη βάρδια! Έχουν ενημερωθεί αλλά οι άνθρωποι δεν ξέρουν. Οπότε, όταν βλέπεις ότι η κινητικότητα παίρνει στη σειρά από υγεία, παιδεία κ.λ.π. ποιος να σκεφτεί το θέμα των σεισμών;
Πότε θα το σκεφτεί; Όταν έχουμε νεκρούς;
Χουλιάρας: Ναι. Συνήθως μας σκέφτονται όταν γίνονται μεγάλοι σεισμοί κι έχουμε νεκρούς.
Φοβάστε μην θρηνήσουμε θύματα;
Χουλιάρας: Δεν είναι θέμα φόβου, αλλά συμπεριφοράς κτηρίων. Τα κτήρια καταπονούνται και γενικότερα οι παλιές κατασκευές στην Ελλάδα είναι σε αθλία κατάσταση. Τα καινούργια κτήρια που κτίζονται με τον καινούργιο αντισεισμικό σχεδιασμό δεν έχουν κανένα πρόβλημα, οι παλιές όμως κατασκευές που βρίσκονται στα χωριά, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά να τα επισκευάσουν. Οπότε εκεί, μ’ έναν «5άρη» σεισμό, έχουμε 500 σπίτια τσακισμένα. Μ’ έναν αντίστοιχο σεισμό σε μια μεγάλη πόλη, δεν θα είχαμε τέτοιες καταστροφές. Άρα, δεν είναι ο φόβος αλλά η αντισεισμικότητα των κτηρίων που δεν υπάρχει στις παλαιές κατασκευές.
Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι νομοί ή γεωγραφικά διαμερίσματα που θεωρείτε πιο επίφοβα;
Χουλιάρας: Συνήθως είναι στους φτωχούς νομούς. Εκεί δηλαδή όπου οι κάτοικοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε καινούργια σπίτια. Ορεινές, απομακρυσμένες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αυτές. Αλλά όταν μιλάμε για περιοχές με μεγάλα ρήγματα, όπως είναι ο Κορινθιακός, η Αταλάντη, η Αιτωλοακαρνανία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος με παλιά σπίτια, εκεί τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Θύματα δεν έχουμε θρηνήσει τα τελευταία χρόνια και όποτε θρηνήσαμε θύματα ήτανε από κακοτεχνίες. Να σας θυμίσω πότε είχαμε θρηνήσει θύματα: Στην Αθήνα το 1999 από την Ricomex από ένα καμένο εργοστάσιο στο οποίο αθωώθηκαν και οι κατασκευαστές. Θύματα είχαμε το ’95 στο Αίγιο, στο ξενοδοχείο που έκοψε υπόγεια κολώνα για να κάνει υπόγειο γκαράζ ο… χαμένος και σκοτωθήκανε 28 άνθρωποι. Θύματα είχαμε το 1978 στην Θεσσαλονίκη, πολυκατοικία, πάλι από κολώνα, όπου χάθηκαν 22 άτομα. Οι κακοτεχνίες δημιούργησαν και τα θύματα. Γενικότερα πάντως στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα κακοτεχνιών.
Η εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για επικείμενο σεισμό στην Ελλάδα, ισχύος 9 ρίχτερ, που θα φέρει μεγάλες καταστροφές.
Χουλιάρας: Ελπίζω να το διαβάζουν αυτό οι Γάλλοι αναγνώστες και να σταματήσουν να λένε ανοησίες. Γιατί εφόσον ξέρουν ότι στην Ελλάδα έχουμε την υψηλότερη σεισμικότητα, αυτοί έχουν προτείνει στην ΕΕ να κόψουν τα κονδύλια αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Από την ΕΕ υπάρχει οδηγία να κοπούν αυτά τα κονδύλια! Οπότε καταλαβαίνετε ότι αν κοπούν τα κονδύλια, το κράτος που είναι φαλιρισμένο, δεν θα έχει δυνατότητες να κάνει καμία αποκατάσταση. Ελπίζω λοιπόν αυτά που γράφει η Le Monde να τα διαβάζουν οι βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο, για να δούμε τι θα κάνουν και αυτοί!
ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ!
Εσείς εκπέμπετε SOS;
Χουλιάρας: Τι εννοείτε; Σε ποιους να εκπέμψουμε SOS; Στην… Αννίτα Πάνια;
Πανεπιστήμια βάζουν λουκέτα, δημόσια υγεία διαλύεται, η αμυντική βιομηχανία είναι έτοιμη να κλείσει, να καταργηθεί και η αντισεισμική προστασία στη χώρα μας;
Χουλιάρας: Αυτά δεν τα ξέρουν οι πολιτικοί; Βεβαίως και τα ξέρουν όλα. Εμείς τι να τους πούμε και τι να κάνουμε; Δεν έχουμε λεφτά να κάνουμε τίποτα. Έχουμε καταντήσει εθελοντές και δουλεύουμε με τον μισό μισθό, ενώ δουλεύουμε τσάμπα τα Σαββατοκύριακα, τα βράδια και τις αργίες. Μας έχουν κόψει τις υπερωρίες, τα εκτός έδρας, δεν μπορούμε να πάμε να επιδιορθώσουμε βλάβες στους σταθμούς μας. Εκεί που μεγαλώναμε το δίκτυο και βάζαμε περισσότερους σταθμούς για να έχουμε καλύτερη εικόνα, αρχίζουμε και κλείνουμε σταθμούς γιατί δεν έχουμε λεφτά να τους συντηρήσουμε.
Σας έχει αφαιρέσει κονδύλια η κυβέρνηση;
Χουλιάρας: Ναι, από τον Προϋπολογισμό. Σε όλους τους δημόσιους φορείς έχουν κοπεί τουλάχιστον στο ήμισυ τα κονδύλια. Τα μόνα πράγματα που μας συντηρούν είναι ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά αυτά είναι για έρευνα και όχι για συντήρηση υπαλλήλων. Για να καταλάβετε, εμείς έχουμε τρία 8ωρα την ημέρα. Σε κάθε βάρδια δουλεύουν δυο σεισμολόγοι κι ένας-δυο τεχνικοί. Θέλουμε 20 άτομα την ημέρα που εργάζονται εκεί, μόνο και μόνο για την βάρδια. Τα μισά από αυτά τα άτομα είναι με συμβάσεις. Πήραμε κόσμο με τους Ολυμπιακούς αγώνες, εδόθησαν κονδύλια για να πάρουμε τους ανθρώπους λόγω των Ολυμπιακών αγώνων, τους εκπαιδεύσαμε, παραμείνανε, αυξήσαμε τους σταθμούς για να έχουμε καλύτερη γενική παρακολούθηση στην Ελλάδα και τώρα αρχίζουμε να απολύουμε και να χάνουμε και σταθμούς!
Δεν μου επιτρέπεται να σας συμβουλέψω αλλά όταν βλέπουμε ότι η χώρα φτάνει σε σημείο που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή μ’ ένα μεγάλο σεισμό, να θρηνήσει εκατοντάδες ή χιλιάδες θύματα, νομίζω ότι μια παρέμβαση όλων των σεισμολόγων, θεσμικά, απέναντι και στην ΕΕ, θα αποτελούσε ένα βήμα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Χουλιάρας: Έχουμε ευρωβουλευτές αλλά προφανώς προέχουν άλλα θέματα. Νοσοκομεία που έχουν κλείσει, πανεπιστήμια που είναι ήδη κλειστά. Για τους σεισμούς είναι αυτονόητα τα πράγματα. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης γνωρίζει ότι δεν έχει κονδύλια. Μάλιστα, σας πληροφορώ ότι προσπάθησε να σταματήσει τον ΟΑΣΠ από το να κλείσει εντελώς και να φύγουν όλοι. Ο Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός που είναι υπεύθυνος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, αυτή την ώρα προσπαθεί ν’ ανοίξει σχολεία και πανεπιστήμια. Το Αστεροσκοπείο δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.
Σχολική εκπαίδευση για τους σεισμούς υπάρχει;
Χουλιάρας: Όχι, καμία. Δεν υπάρχει καμία παιδεία για τους σεισμούς στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μάθημα για τους σεισμούς γι’ αυτό έχει φτάσει ο Έλληνας σε καταστάσεις που να μην ξέρει πώς να αντιδράσει σε ένα σεισμό, όπου τον πιάνει πανικός κι αρχίζει ν’ ακούει …καφετζούδες στην τηλεόραση. Κι’ αυτό, γιατί δεν έχει καμία παιδεία και άνθρωπος που δεν έχει γνώση είναι ανασφαλής. Και δυστυχώς ο Έλληνας είναι ανασφαλής γιατί δεν έχει καμία παιδεία για τους σεισμούς. Ακούει σεισμό και τρελαίνεται! Στην Ιαπωνία κάνουν ασκήσεις ετοιμότητος από το νηπιαγωγείο. Όχι πώς να κρυφτούν κάτω από τα θρανία αλλά σε ποιο σημείο να συναντηθούν με την οικογένειά τους. Γιατί εκείνη τη στιγμή δεν λειτουργεί ούτε τηλέφωνο ούτε τηλεόραση ούτε κινητά. Ξέρει κανείς στην Ελλάδα τι θα κάνει, πού θα βρει την γυναίκα του εκείνη τη στιγμή, σε ποια πλατεία, σε ποιο ανοιχτό χώρο, ποια κέντρα συγκέντρωσης θα γίνουνε; Το σχέδιο «Ξενοκράτης» που έχει το κράτος στα συρτάρια ορισμένων δημάρχων και περιφερειαρχών, είναι άχρηστο γιατί δεν έχει βγει προς το κοινό. Ο πολίτης δεν ξέρει τι θα κάνει, πού θα συγκεντρωθεί! Αυτό το ξέρουν οι στρατιωτικοί. Τι να τους κάνεις τους στρατιωτικούς; Τον πολίτη πρέπει να εκπαιδεύσουν! Θυμόσαστε με τις φωτιές στην Πελοπόννησο δεν ξέρανε οι άνθρωποι πού να πάνε και καήκανε ζωντανοί. Τα σχέδιο «Ξενοκράτης» πρέπει να γίνει μάθημα στα δημοτικά σχολεία για να ξέρει το παιδί πού θα πάει στη γειτονιά του εκείνη την ώρα του σεισμού. Να μάθει η σπιτονοικοκυρά ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όταν κουνιέται το σπίτι της, είναι να κλείσει το ηλεκτρικό ρεύμα για να μην γίνει βραχυκύκλωμα ή να κατεβάσει τον γενικό του φυσικού αερίου για να μην τιναχτούν στον αέρα. Να υπάρχει ένας φακός.
Αυτές είναι λογικές κινήσεις που αν τις γνωρίζει ο Έλληνας, δεν θα τον πιάνει πανικός. Οι σεισμοί θα γίνονται και πρέπει να γίνονται, γι’ αυτό η Ελλάδα είναι πλούσια σε υπόγειο ορυκτό πλούτο και πετρέλαια.
Λόγω σεισμών έχει τέτοιο φυσικό πλούτο η χώρα μας;
Χουλιάρας: Εννοείται. Εάν δεν είχαμε τους σεισμούς δεν θα είχαμε τον ορυκτό πλούτο που έχουμε κάτω από τα πόδια μας. Οι σεισμοί, παράλληλα είναι και ευεργετικοί. Η Καλιφόρνια όταν έχει ένα ρήγμα 1.200 χλμ. όπου είναι ο «Άγιος Ανδρέας», παράγει ζεστά νερά, πετρέλαια, παράγει πλούτο. Αλλά εκεί υπάρχει και υποδομή. Εμείς, είναι καλό που είμαστε μια χώρα με έντονη σεισμικότητα αλλά από ‘κει και πέρα όμως δεν έχουμε καμία παιδεία για το πώς να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα το φαινόμενο.
Στείλτε ένα μήνυμα προς τον κόσμο...
χουλιάρας: Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι, να κοιτάνε την κατάσταση των σπιτιών τους και κάθε σπίτι να έχει έναν οικογενειακό σχεδιασμό, να πάρει μέτρα αυτοπροστασίας. Αφού το κράτος δεν έχει οικονομικές δυνατότητες για να κάνει όσα πρέπει, πρέπει κάθε οικογένεια να λάβει τα μέτρα της. Να προσέξει πολυέλαιους επικίνδυνους να πέσουν πάνω στο κεφάλι τους , βιβλιοθήκες πάνω από τα κρεβάτια τους. Μια πολυκατοικία πάνω από 40 ετών τα δομικά της υλικά έχουν υποστεί φυσιολογικές φθορές. Και ειδικά μετά τους σεισμούς του ’81 και το ’99 στην Πάρνηθα που δεν έχει γίνει καμία επισκευή, καταλαβαίνετε εάν «φάει» κι έναν τρίτο σεισμό τι θα γίνει!
Τι μήνυμα απευθύνετε στην κυβέρνηση;
Χουλιάρας: Στο παρελθόν γινόταν σεισμός και τρέχανε μέρες μετά να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Αυτή τη φορά τουλάχιστον αρχίζει η πολιτεία να δείχνει ετοιμότητα. Στην Αμφίκλεια έκανε πολύ καλή δουλειά. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, πόσα σπίτια να ελέγξει την ημέρα ένας πολιτικός μηχανικός; Και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ακόμη την αποζημίωσή τους αν κι έχουν περάσει 2 μήνες! Και μπαίνει χειμώνας. Τα ίδια πράγματα είχαν γίνει στην Μεσσηνία το 2011. Ακόμη αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση. Αυτά πρέπει να τα κοιτάει η τρόικα αλλά πρέπει να φάει ένα γερό κούνημα όταν είναι εδώ ο… κοκκινομούρης μπας και καταλάβει τι ζούμε εμείς!Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη-πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου