Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο δήμαρχος πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλο με έργα-φαντάσματα


Σε έργα φαντάσματα με σκοπό τις απευθείας αναθέσεις φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην νομάρχης και νυν δήμαρχος Κιλκίς, Ευάγγελος Μπαλάσκας, καθώς και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα που συνέταξαν οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Μάιο, και το οποίο δημοσίευσε το zougla.gr, πολλά από τα δημόσια έργα τα οποία ανέλαβε να κατασκευάσει η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ (ενώ πληρώθηκαν κανονικά), είτε κατατμήθηκαν σε 45αρια (δηλαδή σε έργα με προϋπολογισμό μέχρι 45.000 ευρώ) προκείμενου να μην χρειάζεται να γίνει διαγωνισμός ώστε «εξυπηρετηθούν» συγκεκριμένοι εργολάβοι.

Αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό Δημόσιο, σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, να υποστεί ζημιά ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τους εμπλεκόμενους να καλούνται τώρα να επιστρέψουν τα χρήματα που διαμόρφωσαν το έλλειμμα.

Η υπόθεση προκάλεσε και την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος αφού ενημερώθηκε για το πόρισμα των ελεγκτών, απευθύνθηκε στον εισαγγελέα προκειμένου να γίνει πειθαρχικός έλεγχος και να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων.

Ελλιπείς οι φάκελοι

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2008 μετά από καταγγελίες των Νομαρχιακών Συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης, οι οποίες έκαναν λόγο για παράνομες αναθέσεις ενός μεγάλου αριθμού τεχνικών έργων από τους υπεύθυνους της Νομαρχίας προς διάφορους εργολάβους.

Κατόπιν την σκυτάλη ανέλαβαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έκαναν «φύλλο και φτερό» την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και διαπίστωσαν «σημεία και τέρατα».

Στο μικροσκόπιο μπήκαν εννέα τεχνικά έργα τα οποία κατασκευάστηκαν -ή μάλλον φέρονταν να κατασκευάστηκαν- την περίοδο 2004 – 2007. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:

- Ασφαλτόστρωση τμήματος οδού προς Βαλτούδι

- Αποπεράτωση τεχνικού (γέφυρας) οδού προς Βαλτούδι

- Διαμόρφωση και περίφραξη χώρου πλατείας Άνω Θεοδωρακιών

- Κατασκευή τοίχου στην Ε.Ο. προς Άνω Θεοδωράκια

- Προσθήκη αίθουσας στο δημοτικό σχολείο Παλ. Αγιονερίου

- Προσθήκη αίθουσας στο νηπιαγωγείο Παλ. Αγιονερίου

- Αποπεράτωση νηπιαγωγείου Παλ. Αγιονερίου

- Κατασκευή περίφραξης κα αυλείου χώρου νηπιαγωγείου Παλ. Αγιονερίου

- Κατασκευή δύο γηπέδων αντισφαίρισης

Οι ελεγκτές, μετά από ενδελεχή έλεγχο, διαπίστωσαν ότι τα έγγραφα που συνόδευαν τους φακέλους των παραπάνω έργων περιείχαν λάθη στην ισχύουσα Νομοθεσία (γίνονταν επίσημη αναφορά σε νόμους που δεν ίσχυαν), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν γινόταν αναφορά σε διατάξεις οι οποίες έχουν ισχύ και θα έπρεπε να μνημονεύονται.

Έργα φαντάσματα

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξαν οι ελεγκτές, από τα εννέα έργα που εξετάστηκαν, τα τρία δεν έγιναν ποτέ, ενώ πέντε από αυτά κατατμήθηκαν στα γνωστά 45αρια την στιγμή που θα μπορούσαν να εκτελεστούν ενιαία.

Τα τρία έργα φαντάσματα είναι «η διαμόρφωση και περίφραξη χώρου πλατείας Άνω Θεοδωρακιών», η «κατασκευή τοιχίου στην Ε.Ο. προς Άνω Θεοδωράκια» και η «προσθήκη αίθουσας στο δημοτικό σχολείο Παλ. Αγιονερίου».

Σκοπός του πρώτου έργου ήταν θεωρητικά η διαμόρφωση πλατείας και συγχρόνως η περίφραξη αυτής στο χωριό των Άνω Θεοδωρακίων με συνολικό προϋπολογισμό 24.432 ευρώ. Όπως προέκυψε ωστόσο από την έρευνα το συγκεκριμένο χωριό δεν έχει πλατεία (!) και άρα δεν ήταν δυνατή ούτε η διαμόρφωσή της, ούτε φυσικά η περίφραξη αυτής.

Το δεύτερο έργο αφορούσε στην κατασκευή τοίχου αντιστήριξης και ασφαλτόστρωσης επιφάνειας δρόμου προς τα Άνω Θεοδωράκια με τον προϋπολογισμό της μελέτης να ανέρχεται στα 45.000 ευρώ. Από την αυτοψία όμως στην Ε. Ο. προς Άνω Θεοδωράκια αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα τοιχία αντιστήριξης σε όλο το μήκος του δρόμου!

Τέλος το τρίτο έργο, με προϋπολογισμό 45.000 ευρώ, αφορούσε στην κατασκευή ενός κτηρίου το οποίο προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για αίθουσα διδασκαλίας στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ελεγκτές «το έργο δεν κατασκευάστηκε ποτέ με την έννοια της προσθήκης αίθουσας στο ήδη υπάρχον δημοτικό σχολείο, γεγονός που επιβεβαίωσε ενόρκως και ο κατασκευαστής του έργου όταν κλήθηκε για κατάθεση. Επίσης διαπιστώθηκε ότι πριν την έγκριση της μελέτης δεν εκδόθηκε καμία οικοδομική άδεια».

Οι απευθείας αναθέσεις και οι… εργολαβίες

Τα πέντε έργα που θεωρείται ότι κατατμήθηκαν ενώ θα μπορούσαν να εκτελεστούν ενιαία είναι η «ασφαλτόστρωση τμήματος οδού προς Βαλτούδι», η «αποπεράτωση τεχνικού (γέφυρας) οδού προς Βαλτούδι», η «προσθήκη αίθουσας στο νηπιαγωγείο Παλ. Αγιονερίου», η «αποπεράτωση νηπιαγωγείο Παλ. Αγιονερίου» και η « κατασκευή περίφραξης και αύλειου χώρου νηπιαγωγείου Παλ. Αγιονερίου».

Από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων προσώπων προέκυψε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που είχαν μεγάλη ανάμειξη στην υλοποίηση των έργων, όπως ο διοικητής της Δ.Τ.Υ.Ν.Α. Ν. Κιλκίς και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκαν ότι το φαινόμενο της παράνομης κατάτμησης (σ.σ. προκειμένου να γίνονται απευθείας αναθέσεις) δεν είναι άγνωστο στην υπηρεσία τους.

Για τα συγκεκριμένα έργα που εξετάστηκαν, παραδέχθηκαν ότι η ανάγκη που υπήρχε ήταν η κατασκευή ενός νηπιαγωγείου. Αντ” αυτού ψηφίστηκαν τέσσερα έργα (προσθήκη αίθουσας στο δημοτικό σχολείο Παλ. Αγιονερίου, προσθήκη αίθουσας στο νηπιαγωγείο Παλ. Αγιονερίου, κατασκευή περίφραξης κα αυλείου χώρου νηπιαγωγείου Παλ. Αγιονερίου και αποπεράτωση νηπιαγωγείου Παλ. Αγιονερίου) με το πρώτο εξ” αυτών να μην γίνεται ποτέ και τα υπόλοιπα τρία να γίνονται σε «κομμάτια» αντί να κατασκευάζεται ένα μεγαλύτερο και ολοκληρωμένο από την αρχή.

Δηλαδή, εν προκειμένω πληρώθηκαν τέσσερις εργολαβίες σε δύο εργολάβους, οι οποίοι έπαιρναν τα τέσσερα έργα εναλλάξ και με ποσοστά έκπτωσης 2% πλην του ενός που ήταν 5%.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τα έργα «ασφαλτόστρωση τμήματος οδού προς Βαλτούδι» και «αποπεράτωση τεχνικού (γέφυρας) οδού προς Βαλτούδι». Και αυτά είναι έργα του ίδιου αντικειμένου που κατασκευάστηκαν στην ίδια περιοχή ξεχωριστά και χωρίς κανένα λόγο με δύο διαφορετικές εργολαβίες από τον ίδιο εργολάβο και με την ίδια έκπτωση 4%.

Αναπληρώστε το έλλειμμα

Στο πόρισμα τους, οι ελεγκτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι από τα τρία έργα τα οποία πληρώθηκαν και δεν έγιναν ποτέ δημιουργήθηκε χρηματικό έλλειμμα το οποίο ανέρχεται στις 111.410 ευρώ.

Ως βασικοί εμπλεκόμενοι εμφανίζονται ο τότε νομάρχης, τώρα δήμαρχος Κιλκίς, κ. Ε. Μπαλάσκας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Κ. Τ., οι επιβλέποντες των έργων και συντάκτες των εκθέσεων περαίωσης των κατασκευών, κύριοι Χ. Π. και Ε. Κ. και οι προϊστάμενοι του τμήματος κατασκευών και συντάκτες των βεβαιώσεων περαίωσης, κύριοι Ι. Τ. και Κ. Κ.

Όπως αναφέρεται μάλιστα «με ειδική πρόσκληση, η οποία επιδίδεται νομίμως προς τα συγκεκριμένα άτομα, καλούνται αυτά όπως αναπληρώσουν εντός 48 ωρών από την επίδοση της ειδικής πρόσκλησης το δημιουργηθέν έλλειμμα το οποίο εν προκειμένω ανέρχεται στο ποσό των 111. 410 ευρώ προσαυξανόμενο με τις νόμιμες προσαυξήσεις συνολικού ποσού 96.714 ευρώ ήτοι συνολικού ποσού μετά προσαυξήσεων 208.125 ευρώ».

Για τα πέντε έργα τα οποία κατατμήθηκαν, σύμφωνα με τους συντάκτες του πορίσματος, παράνομα επισημαίνεται ότι δημιούργησαν ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο ύψους 32.050 ευρώ.

Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου