Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σύνταξη στους άγαμους άνδρες


Ο Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στην Βουλή έγγραφο που αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ενημέρωση για το λόγο που το ελληνικό δημόσιο προβλέπει συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες ενώ δεν υπήρχε αντίστοιχη πρόβλεψη για άγαμους άνδρες.
Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει ενημέρωση για ποιους λόγους δεν θεμελιώνουν αντίστοιχα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις άγαμες θυγατέρες, ενήλικοι άγαμοι άρρενες» και συνεχίζει «εάν δεν στοιχειοθετηθεί επαρκής τεκμηρίωση, η Χώρα κινδυνεύει με παραπομπή σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, λόγω παραβίασης των διατάξεων της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ, περί εφαρμογής της Αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Το έγγραφο κατατέθηκε ως απάντηση στην ερώτηση αρκετών βουλευτών για τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων και μεταξύ άλλων αναφέρει τους λόγους περιορισμού των συντάξεών τους.

Μεταξύ άλλων γράφει «λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τα σύγχρονα κοινωνικο-ασφαλιστικά δεδομένα αφετέρου δε το ότι μετά από αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας, τα καταβαλλόμενα ποσά αυτών, ακόμα και σε εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους έχουν μειωθεί δραστικά (λ.χ. η καταβαλλόμενη σύνταξη Διευθυντή υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας ανέρχεται επί του παρόντος στα 1.130 ευρώ), οι προεκτεθείσες διατάξεις του Ν. 4093/2012, είναι οι ευνοϊκότερες δυνατές» ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται «η χορήγηση της σύνταξης συνδέεται με την παροχή εργασίας για ικανό διάστημα και κατατείνει στην αναπλήρωση του απωλεσθέντος εισοδήματος που επέρχεται μετά το πέρας του εργασιακού βίου του υπαλλήλου-λειτουργού ή του στρατιωτικού, στοιχείο που δεν συντρέχει στην περίπτωση των άγαμων θυγατέρων, οι οποίες δεν προσέφεραν καμία υπηρεσία στο Δημόσιο και απολαμβάνουν συνταξιοδοτικής προστασίας εκ μόνης της ιδιότητάς τους ως άγαμα τέκνα υπαλλήλων»

Γ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου