Η Λαγάνα. Για την προετοιμασία της Καθαρής Δευτέρας ο σεφ Βησσαρίων Παρθένης θα μας δώσει την συνταγή για να κάνουμε σπιτική λαγάνα.
Καθαρά Δευτέρα – Σαρακοστή
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Συνταγή για σπιτική λαγάνα. Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη φρέσκια μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό. Το σκεπάζω με μία μεμβράνη και το αφήνω για 5 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αλεύρια με το αλάτι καλά. Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς, το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Το αφήνουμε σε ένα μπολ σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 15 – 20 λεπτά. Την τοποθετούμε στο ταψί στο σχήμα της λαγάνας, την πατάμε με τα δάχτυλα να δημιουργήσουμε βαθουλώματα. Αφού την αλείψουμε με νερό πασπαλίζουμε πολύ σουσάμι.
Αφήνουμε για ακόμα 15 – 20 λεπτά να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και την ξαναπατάμε πριν μπει στο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά. αμέσως μόλις βγεί η λαγάνα την βγάζουμε από το ταψί και την ακουμπάμε επάνω σε ένα πανί.
Συνταγή για σπιτική λαγάνα. Υλικά
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. κίτρινο σκληρό αλεύρι
20 γρ. αλάτι
500 ml. νερό χλιαρό
60 ml. ελαιόλαδο
15 γρ. ζάχαρη
25 γρ. μαγιά φρέσκια ή ξερή
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
100 γρ. σουσάμι